Savills: Voedselzekerheid wordt steeds belangrijker bij bepaling vastgoedrisico’s

0
  • Voedselzekerheid zal een belangrijke factor zijn bij toekomstige activiteiten op het gebied van vastgoed. Savills beschouwt Nieuw-Zeeland als het veiligste land in dit opzicht, met grote onderlinge verschillen tussen Europese en Amerikaanse landen.
  • Ook Nederland scoort goed, met name door een sterke foodsector.

Savills heeft de effecten van klimaatverandering op diverse aspecten van vastgoedactiviteiten onderzocht. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in een reeks artikelen en interviews die vandaag worden gepresenteerd als onderdeel van het onderzoeksprogramma Impacts. De internationale vastgoedadviseur heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste factoren op het gebied van maatschappij, milieu en demografie,die gaan zorgen voor een kentering in de vastgoedsector.

Naast de dreiging van overstromingen en bosbranden is voedselzekerheid één van de grootste problemen die het gevolg is van klimaatverandering, aldus Savills. Uiteindelijk wordt vastgoed bepaald door de locatie van mensen, en mensen zijn nu eenmaal afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel. Daarom zal voedselzekerheid een cruciaal onderdeel gaan uitmaken van investeringen in en ontwikkeling van vastgoed. In de eerste Food Security Index, die als onderdeel van Impacts wordt gepubliceerd, heeft Savills 38 landen wereldwijd geanalyseerd en gerangschikt op basis van vier pijlers van voedselzekerheid (beschikbaarheid, toegang, stabiliteit en gebruik). De Index laat zien dat voedselzekerheid enorm varieert wereldwijd, met grote onderlinge verschillen tussen de regio’s in Europa en Noord-Amerika, hoewel Nieuw-Zeeland van alle landen het hoogste scoort op voedselzekerheid.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland,verklaart: “De recente coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van voedseldistributieketens in veel landen over de hele wereld blootgelegd. Maar naarmate de klimaatcrisis versnelt, krijgen de supply chains te maken met nog veel hardnekkigere problemen; op de lange termijn zullen ontwikkelingslocaties steeds meer beperkt worden tot plaatsen waar bevolkingsgroepen veilig toegang hebben tot voedselvoorraden. Nederland scoort gelukkig hoog op deze index laat, mede doordat de foodsector dominant is in ons land.”

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, vult aan: “De Nederlandse foodsector, die zorgdraagt voor productie, verwerking, distributie en verkoop van voedsel heeft een essentiële maatschappelijke taak te vervullen. Naast de maatschappelijke relevantie is het één van de drijvende krachten achter onze economie. Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om export van agro- en food producten. Dat het klimaat in Nederland goed is, is niet onopgemerkt gebleven bij beleggers. De aankoop van onder meer ABC Westland en Fresh Park Venlo bevestigen dit.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?