VGM NL: Aanbod huurwoningen in bezit van vastgoedbeleggers ondanks coronacrisis stabiel

0

Het aanbod van huurwoningen in het bezit van (inter)nationale institutionele en grote private vastgoedbeleggers is ondanks de coronacrisis stabiel. De verhuurmanagers aangesloten bij branchevereniging Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) zien het aanbod huurwoningen – die zij in opdracht van (inter)nationale institutionele en grote particuliere vastgoedeigenaren verhuren – niet toenemen. Het aantal opzeggingen van huurovereenkomsten nam kort na het uitbreken van de pandemie zelfs iets af en daardoor het huuraanbod ook. Inmiddels is het aanbod weer terug op het niveau van voor de uitbraak.

‘Ondanks dat het aansluitend verhuren van een woning in de huidige coronatijd lastiger is omdat niet altijd in bewoonde staat kan worden bezichtigd, zien wij geen toename van het aanbod. Kandidaten die reageren op een huurwoning zijn juist serieuzer en veel gerichter aan het zoeken en maken dus meer kans.’ aldus VGM NL voorzitter Eric Verwey. Voor de huurwoningen in het hoogste segment, vanaf €2.000 per maand, merken wij echter wel dat het aantal kandidaten afneemt, maar dat is goed verklaarbaar.

De conclusie dat het aanbod huurwoningen, als gevolg van de coronacrisis, toeneemt, die zowel door Pararius (persbericht, 16 april 2020) als door Savills (PropertyNL, 13 mei 2020) wordt getrokken is ook juist. Het huuraanbod waar zij over spreken betreft echter het kleinere deel, gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen, binnen de private huurmarkt. Doordat expats en internationale studenten, als gevolg van de pandemie naar hun thuisland terug zijn gekeerd en toeristen wegblijven waardoor het aantal Airbnb-boekingen sterk is teruggelopen, is het huuraanbod in dat specifieke deel van de verhuurmarkt toegenomen. In het grotere marktaandeel van de ‘kale’ huurwoningen van professionele vastgoedbeleggers zien de verhuurmanagers aangesloten bij VGM NL geen toename van het aanbod huurwoningen.

Verwey geeft eveneens aan dat hij ziet dat vastgoedmanagers zich in deze uitzonderlijke omstandigheden maximaal en flexibel inspannen om de dienstverlening aan zowel opdrachtgevers als aan huurders op het gewenste hoge niveau te houden. ‘Debiteurenbeheer is voor de administratieve afdelingen maatwerk geworden, de commercieel medewerkers dienen frequenter, op verschillende manieren, te rapporteren en de technisch medewerkers ‘op locatie’ hebben letterlijk met ‘anderhalve-meter-afstand’ te maken bij een mutatie inspectie of reparatieverzoek.’ aldus Verwey. ‘Ik ben er trots op hoe onze leden en hun medewerkers zich, grotendeels vanuit een thuiswerkplek, inzetten om de huurwoningenmarkt mede draaiende te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle.’

Over VGM NL
VGM NL is de belangenbehartiger voor vastgoed- en VvE managers in Nederland. Sinds de oprichting in 2009 hebben ca. 100 vastgoedmanagementorganisaties (met in totaal meer dan 3000 medewerkers) zich binnen VGM NL verenigd. Tot de leden van VGM NL behoren zowel grote (internationale) vastgoedmanagementorganisaties als middelgrote en kleine. Deze leden managen (optimale exploitatie), huren en verhuren, in opdracht van (internationale) vastgoedeigenaren, zowel commercieel onroerend goed als woningen en VvE’s. De leden van VGM NL voldoen aan belangrijke criteria op het gebied van deskundigheid, integriteit en professionaliteit. Zie ook www.vgm.nl

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?