Verkoop nieuwbouwwoningen loopt goed door

0

Grote schaarste aan woningen zorgt voor hoge vraag naar nieuwbouwprojecten.

De verkoopcijfers van de nieuwbouwwoningen in Nederland laten een lichte stijging zien. In de eerste vier maanden van 2020 zijn in totaal 10.593 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is ruim 3% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. “Door de grote schaarste aan (nieuwbouw)woningen staan consumenten nog steeds in de rij voor nieuwbouwprojecten”, aldus woningmarktonderzoeker Jannes van Loon.

Uit de cijfers van Bouwgarant, SWK en Woningborg blijkt dat er in april 2.648 certificaten zijn verstrekt voor het afbouwen van nieuwbouwwoningen. Dat is iets meer dan het langjarig gemiddelde van 2.621 verkochte nieuwbouwwoningen. Over het algemeen wordt het afbouwcertificaat één tot drie maanden na verkoop van de individuele woning verstrekt.

De huidige gegevens zijn dus vooral ‘pre-corona’, maar, uit een rondgang rond projectontwikkelaars en bouwondernemers blijkt dat het verkoopproces in alle regio’s nog goed verloopt. Uit een recente enquête onder NVB-leden — die bij 80% van de nieuwbouwproductie betrokken zijn — blijkt dat zij positief naar de toekomst kijken. Ruim 24% van de NVB -lidbedrijven verwacht een lichte omzetstijging, en 8% een sterke omzetstijging. De helft van de NVB-lidbedrijven verwacht dat de omzet min of meer gelijk blijft. Het belangrijkste knelpunt is op dit moment nog steeds het vergunningsproces en het gebrek aan geschikte woningbouwlocaties.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?