Savills: Na exponentiële groei neemt de opname van flexibele kantoorruimte in Europa af

0

In het eerste kwartaal van 2020 is de opname van flexibele kantoorruimte in heel Europa gedaald tot 5% van de totale opname van kantoorruimte, terwijl dit eind 2019 nog 9,5% bedroeg. Tussen 2017 en 2019 is de flexibele kantorenmarkt exponentieel gegroeid, en heeft inmiddels een zekere ‘maturiteit’ bereikt. Dit zorgt ervoor dat de groeicurve van grote spelers binnen deze markt afneemt.

Uit onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Savills blijkt dat in 2019 het aandeel van flexibele kantooropname in het centrum van Parijs 25,6% bedroeg, gevolgd door de Londense City met 23% en Barcelona met 18,1%.

Eri Mitsostergiou, analist bij de Europese Research afdeling van Savills, merkt op: “Hoewel bij het analyseren van onze data de lange termijn effecten van Covid-19, nog niet duidelijk zijn, kunnen we veronderstellen dat de vertraging van de flexibele kantoormarkt ook kan worden verklaard door het volwassen worden van de sector. Grote spelers als WeWork en IWG hebben nieuwe openingen opgeschort en focussen zich voornamelijk op kostenbesparingen. Dit geeft ruimte aan kleinere spelers, wat we ook terugzien in de opnamecijfers. De aanhoudende schaarste aan kwalitatieve ruimtes op populaire locaties als Londen, Parijs en Barcelona is nog een factor die de opname afremt. Of deze factor op langere termijn beïnvloed wordt door Covid-19 is nog maar de vraag.”

Ondanks het feit dat veel operators van flexibele kantoorruimte ten tijde van lockdown open zijn gebleven, is de bezettingsgraad in Europa lager dan 20%. We zien dat privékantoren gedeeltelijk in gebruik blijven, maar dat de vraag naar co-working ruimtes aanzienlijk afneemt door gezondheids- en veiligheidsoverwegingen. Volgens de laatste Sentiment Survey van Workthere, het platform voor flexibele kantoorruimte van Savills, verwachten flexibele kantooraanbieders eind mei een bezettingsgraad van 71 procent. Vóór COVID-19 lag dit nog op 83 procent.

De lange termijn vooruitzichten voor de flexibele kantorenmarkt zijn desalniettemin positief. Volgens onderzoek van Workthere is 62% van de flexibele kantooraanbieders wereldwijd optimistisch over de stand van de sector over 12 maanden.

Jessica Alderson, global research analist bij Workthere, voegt toe: “In tijden van onzekerheid is flexibiliteit een gewilde oplossing. Op deze manier kunnen bedrijven langlopende huurverplichtingen vermijden. Bovendien kunnen bedrijven, nu veel medewerkers vanuit huis werken, ervoor kiezen om hun kantoorbehoeften te spreiden over traditionele- en flexibele kantooroplossingen op verschillende locaties. Dit kan tevens leiden tot meer vraag naar flexibele kantoorruimte buiten de geijkte zakencentra en dichter bij OV-knooppunten.”

Lees hier het onderzoeksrapport Market in Minutes: Europese Flexibele Kantorenmarkt.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?