Savills: Impact Covid-19 op de Nederlandse vastgoed beleggingsmarkt vooralsnog beperkt

0

Volgens het gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Market in Minutes the Netherlands – Voorjaar 2020’ door internationaal vastgoedadviseur Savills, verandert de pandemie van COVID-19 de dynamiek op de Nederlandse vastgoedmarkt, hoewel die impact sterk afhankelijk is van de beleggingscategorie en het profiel van een belegger.

De Nederlandse vastgoedmarkt trekt al jaren binnenlandse en internationale investeerders aan. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot record brekende investeringsvolumes. In de periode 2015-2019 werd gemiddeld jaarlijks € 19,7 miljard geïnvesteerd in Nederlands vastgoed. Dit vergeleken met een jaarlijks gemiddelde van slechts € 7,8 miljard in de periode 2010-2014.

Jordy Diepeveen, Head of Acquisition bij Savills in Nederland, voegt toe: “De stabiliteit van de investeringsmarkt varieert aanzienlijk tussen sectoren en type beleggingen. Dit komt door de verschillen in de ‘fundamentals’ van de verschillende gebruikersmarkten. Zo verwacht Savills dat de investeringsvolumes en risico-rendementsprofielen voor woningen, ‘core’ logistiek en ‘core’ kantoren de komende kwartalen relatief stabiel zullen blijven in vergelijking met andere sub markten. Door deze ‘nieuwe’ realiteit verwachten wij in deze onzekere tijden diverse verschuivingen binnen de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt.”

Wel wordt een substantiële impact verwacht voor opportunistisch en ‘value-add’ vastgoed, hetgeen onder andere zichtbaar zal worden door een lager beleggingsvolume en lagere prijzen. Dit vastgoed, met een hoger risicoprofiel, wordt veelal met relatief veel vreemd vermogen aangekocht. Sinds de COVID-19-uitbraak zijn financiers minder actief op het gebied van kredietverstrekking van risicovol vastgoed. Dit heeft meteen een negatieve invloed op de voorwaarden zoals LTV (Loan to Value) en de opslag. Beleggers met een ‘core’ profiel zijn daarentegen doorgaans minder ‘geleveraged’. Hierdoor zal naar verwachting het effect op de prijzen van ‘core’ vastgoed minder groot zijn.

Jan de Quay, Head of Investment bij Savills in Nederland, licht toe: “Een voorbeeld van een zeer recente ‘core’ vastgoedtransactie was de aankoop van de Amber woningportefeuille door Heimstaden voor € 375 miljoen. Dit bevestigt dat beleggers nog steeds interesse hebben in vastgoed met een beperkt risicoprofiel. Daar tegenover staat dat opportunistische investeerders transacties momenteel uitstellen of zelfs helemaal afblazen, waardoor de pool van actieve kopers kleiner is. De pijplijn van transacties met een dergelijk profiel droogt daarom op en dit zal gevolgen hebben voor het investeringsvolume in de tweede helft van 2020.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?