Deutsche Hypo REECOX: Covid-19-pandemie doorbreekt de stabiliteit van het voorgaande jaar

0

Deutsche Hypo REECOX daalt naar 172,7 punten.

Na het in totaal zeer stabiele jaar 2019 met slechts lichte schommelingen, had de corona-pandemie ook hier duidelijke gevolgen. Een daling met 9,0% ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar 172,7 punten betekent echter een iets betere score dan het gemiddelde van de overige onderzochte Europese markten.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “In het eerste kwartaal 2020 bleek de REECOX voor Nederland gezien de effecten van de corona-pandemie naar verwachting zwak. Vanwege de sluitingen worden momenteel met name de detailhandel en hotels getroffen. Hoewel wij ons nu in een fase van economische onzekerheid bevinden, lijkt de instorting van de vastgoedaandelen duidelijk overtrokken te zijn. Aan de goede liquiditeit van talloze vastgoedinvesteerders is in elk geval niets veranderd.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Met een min van 20,0% ten opzichte van de eindwaarde van het jaar 2019 kan het corona-effect op de belangrijkste aandelenindex AEX 25 eind maart 2020 in vergelijking met de overige belangrijkste Europese indices nog matig worden genoemd. Duidelijk heftiger werd de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands getroffen die rond 64,0% in waarde daalt. Ook het ondernemingsklimaat van de Economic Sentiment Indicator (ESI) daalde in vergelijking met het voorgaande kwartaal met 2,3% naar 98,2 punten en vertoonde voor het eerst sinds het voorjaar van 2014 een negatieve waarde.

“Talloze investeerders houden zich momenteel in en wachten op een zogenoemd gunstiger moment. Zo’n moment is er, althans op de woningmarkt, momenteel niet. De Nederlandse overheid heeft een uitgebreid steunpakket in het leven geroepen om de negatieve gevolgen van de corona-pandemie tegen te gaan. Het is van belang dat wij de crisis snel overwinnen en kunnen terugkeren naar de normale situatie”, benadrukte de Bever tijdens de presentatie van de REECOX-resultaten.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?