Workthere: 56% van de aanbieders van flexibele kantoorruimte is optimistisch is over de stand van de sector over 12 maanden

0

Workthere heeft naar aanleiding van een reeks wereldwijde sentimentonderzoeken van flexibele kantooraanbieders geconstateerd dat 26% optimistisch is over de vooruitzichten voor de sector in de komende drie maanden. Daarbij heeft 62% hetzelfde positieve gevoel met betrekking tot de komende 12 maanden. Noord-Amerika en Azië blijken wereldwijd het meest optimistisch te zijn, in Nederland is 19% optimistisch over de vooruitzichten voor het komende kwartaal, en 56% over het komende jaar.

De ‘Flexible Office Provider Sentiment Survey’ van Workthere heeft wereldwijd meer dan 101 reacties ontvangen van aanbieders uit meer dan 11 landen. Het doel van de survey is om inzicht te krijgen in het huidige functioneren en de visie op de toekomst.

Een belangrijke bevinding uit het onderzoek was het feit dat de bezettingsgraad van flexibele kantoorruimte vóór COVID-19 gemiddeld 83% bedroeg en naar verwachting eind mei 71% zal bedragen. De huidige aanvragen voor flexibele kantoorruimtes liggen momenteel wereldwijd op 20% van het normale niveau. In Nederland komen er nog 23% van het normale aantal aanvragen binnen. Opmerkelijk is dat het aantal aanvragen in Azië alweer lijkt te stijgen, er worden op dit moment 33% van het normale aantal aanvragen gedaan.

Jess Alderson, global research analist bij Workthere, zegt: “Ons flexibele kantoorsentiment-onderzoek geeft een overzicht van de huidige marktomstandigheden in deze sector en deeffecten van COVID-19. Het is bemoedigend om te zien dat respondenten optimistisch zijn over de komende 12 maanden, en een bezettingsgraad verwachten van boven de 70%. Het is ook interessant om Azië te vergelijken met Europa en Noord-Amerika, aangezien zij zich op een ander punt is de cyclus bevinden.”

Uit het onderzoek bleek ook dat 33% van de gebruikers van flexibele kantoorruimte wereldwijd een beroep heeft gedaan op een versoepeling van de huur, in Nederland lag dit percentage op 11%. De meest voorkomende vormen van versoepeling betreffen een maand huuruitstel, een reductie van de gehuurde ruimte, of een huurkorting van 20-50%.

Ondanks versoepelingen zijn er veel huurders die hun huidige lidmaatschap bij een flexibele kantooraanbieder niet verlengen. In Azië gaat het om 27% van de contracten, en Europa 13% en in Nederland ligt dit aanzienlijk lager, op 9%.

Ed Bouterse, hoofd van Workthere Europa vult aan:: “De effecten van Covid-19 zijn duidelijk voelbaar in de flexmarkt. Het is voor onze sector een groot risico dat bedrijven in de overlevingsmodus besluiten hun contract niet te verlengen. We verwachten dat deze cijfers toe zullen nemen in de resultaten van de volgende enquête in mei, waardoor de druk op de aanbieders verder zal toenemen.

“Het is momenteel essentieel om ervoor te zorgen dat de relatie tussen verhuurder, aanbieder en huurder soepel blijft verlopen. Al helemaal nu bedrijven na beginnen te denken over manieren waarop ze hun werkzaamheden kunnen hervatten. Aanbieders die gedurende de COVID-19 crisis meedenken met hun huurders kunnen daardoor op meer loyaliteit rekenen. De verwachting is dat de flexmarkt in relatief korte tijd weer op gang komt, en een belangrijke rol zal spelen in de toenemende flexibilisering en diversifiëring van het gebruik van kantoorruimte.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?