HousingAnywhere Q1 2020 rapport: Huurprijsstijgingen komen tot stilstand

0

Europese huurprijsstijging komt tot stilstand.

  • Londen en Amsterdam vertonen de kleinste stijging sinds 2015
  • Barcelona meldt de eerste daling van huurprijzen sinds 2013
  • De top drie steden met de grootste huurstijgingen zijn Wenen, Madrid en Berlijn
  • De effecten kunnen slechts gedeeltelijk worden toegeschreven aan COVID-19

De meeste economieën in de wereld wankelen door de gevolgen van de corona-crisis en de effecten op de Europese huurmarkten beginnen zichtbaar te worden: de voorheen steeds sneller stijgende huurprijzen zijn stilstand gekomen. Dit blijkt uit het HousingAnywhere Rent Index Q1 2020-rapport van ’s werelds grootste huuraccommodatieplatform HousingAnywhere. Waar in januari en februari de trend uit het vierde kwartaal werd voortgezet met stijgende huren, zagen we in maart de eerste daling van de huurprijzen, waarmee de trend werd doorbroken.

De ontwikkeling van huurprijzen is in de meeste steden geminimaliseerd en het aantal beschikbare huurwoningen neemt toe. In steden als Londen en Amsterdam, berucht om hun hoge huren, vertoonden de huren de kleinste stijging sinds 2015 van respectievelijk 0,5% en 0,1%. In Barcelona dalen de huurprijzen dit kwartaal voor het eerst sinds 2013, met een huurprijsontwikkeling van -0,1% voor appartementen met één slaapkamer en -0,8% voor eenpersoonskamers.

Top 3 grootste huurprijsstijgingen in Q1 2020 op jaarbasis

  1. In Q1 van 2020 vertoonde Wenen de grootste totale huurstijging op jaarbasis: 11,5% voor appartementen, waarmee de maandelijkse huur op gemiddeld €1.016 komt en een stijging van 10,4% voor studio’s, naar €839 per maand. De stijging is voor een groot deel het gevolg van duurdere woningen die afkomstig zijn uit de verhuurmarkt voor de korte termijn. Wenen heeft onlangs wetgeving voor zonering van de korte termijn-verhuur ingevoerd. Deze wetgeving verbiedt verhuurders om in bepaalde gebieden (zones) voor de korte termijn te verhuren. Een meer representatieve stijging is zichtbaar in de prijs voor eenpersoonskamers, die met 2,5% toenam naar €482 per maand.
  2. Madrid vertoonde de op één na hoogste algemene stijging van de huurprijzen op jaarbasis. De prijzen van appartementen stegen met 4,7% naar €1.150. De toenemende populariteit zorgde voor een positieve ontwikkeling van de huurprijzen dit kwartaal: vanwege het onzekere politieke klimaat in Catalonië kwam de algemene vraag naar huisvesting in Barcelona onder druk te staan, en werd Madrid door huurders als een betere keuze gezien.
  3. De derde plaats wordt bekleed door Berlijn, waar de huurprijzen voor appartementen het afgelopen jaar zijn gestegen met 4,3% naar €1.144. In vergelijking met vorig kwartaal was er een stijging van slechts 0,1%. In februari van dit jaar is de Mietendeckel (huurplafond) van kracht, waardoor verhuurders hun prijzen hebben verlaagd. Hoewel veel verhuurders nog wachten, omdat de hoogste rechtbank in Duitsland zich nog over de Mietendeckel moet uitspreken, vrezen andere verhuurders dat ze te hoge huren moeten terugbetalen en hebben hun huren daarom verlaagd.

Europese verhuurmarkten
Het tot stilstand komen van de huurprijsstijging kan niet volledig worden toegeschreven aan de COVID-19-uitbraak en de daaruit voortvloeiende crisis. Hoewel in sommige steden de huurprijzen nog altijd stegen, zagen we in de meeste Europese steden de huurstijging eind vorig jaar afvlakken. In februari werd in Berlijn de spraakmakende Mietendeckel ingesteld, waarmee de huren voor vijf jaar werden bevroren. Er is momenteel een toenemend percentage leegstaande huurwoningen in de stad, omdat verhuurders wachten op de uitspraak van de hoogste rechtbank van Berlijn over de legitimiteit van de wetgeving.

In Spanje speelt de politiek ook een rol: het politieke klimaat in Catalonië leidt tot minder vraag in Barcelona. Momenteel geven huurders de voorkeur aan Madrid omdat het als een stabielere leefomgeving wordt beschouwd. Hiermee wordt de trend voor Barcelona doorbroken, dat een van de steden was met opeenvolgende huurprijsstijgingen van 8 tot 10% in 2019 in vergelijking met voorgaande jaren.

Italië, het eerste Europese land dat zwaar getroffen werd door het COVID-19-virus, vertoonde een relatief stabiel eerste kwartaal op het gebied van huurprijzen, omdat het merendeel van de huurwoningen al was geboekt vóór Q1. Waarschijnlijk zal het land, dat een groot percentage internationale huurders heeft, de gevolgen van de crisis op de huurprijzen in het tweede kwartaal terugzien. Hier kunnen de huurprijzen in principe zo laag worden dat ze alleen de kosten dekken. Een vergelijkbare strategie zien we momenteel bij verhuurders in Barcelona – hier brengen verhuurders in sommige gevallen een kostendekkende huur in rekening, om leegstand te voorkomen en toch voldoende inkomen veilig te stellen om niet in de schulden te raken.

Voor appartementen in Londen is de stijging van de huurprijzen vertraagd naar het niveau van 2015. Ook hier waren de huurprijzen waren eind 2019 al aan het afvlakken. Ondanks de afvlakking van de huurprijsstijgingen in de hoofdstad, blijft Londen ongeslagen de duurste stad van Europa.

In Nederland blijft Amsterdam de duurste stad om in te huren. Hoewel Rotterdam bezig was met een inhaalslag door de toenemende populariteit van de stad, bleek de stijging eind 2019 al af te vlakken. Omdat de stad een groot internationaal personeelsbestand heeft, zal ook het tot stilstand komen van de internationale mobiliteit een grote impact hebben, waarmee de huurverhogingen nog verder kunnen gaan afvlakken.

Overschakeling van de korte naar de middellange en lange termijn
Als gevolg van een verbod op internationale reizen en een toename van de wettelijke beperkingen op vakantieverhuur, worden huurwoningen voor de korte termijn steeds vaker op de huurmarkt voor de middellange en lange termijn aangeboden. Korte termijn-verhuur betreft een verblijf van een nacht tot een maand en middellange termijn-verhuur een verblijf van een maand tot een jaar. Het aantal beschikbare woningen op het HousingAnywhere-platform is gemiddeld met ongeveer 170% gestegen en in sommige steden zelfs tot 300%. De toename van het aanbod kan de ontwikkeling van huurprijzen verder beïnvloeden.

“Nu de internationale mobiliteit tot stilstand is gekomen, bevriezen verhuurders hun huurprijzen. In sommige gevallen verlagen ze de huurprijzen zelfs,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Terwijl de markt zichzelf heroriënteert, zien we een toename van lokale transacties op het platform, wat kan worden toegeschreven aan twee trends: lokale verhuurders en vastgoedspelers die op zoek zijn naar online platforms waarmee ze een groter publiek kunnen bereiken, en de verschuiving van korte termijn-verhuur naar verhuur voor de middellange termijn. We zien dat woningen voor de korte termijn-verhuur op het platform worden aangeboden voor de middellange tot lange termijn. Een andere trend die we momenteel zien, is diversificatie van de portfolio’s, waarbij verhuurders kiezen voor een combinatie van verhuur op korte, middellange en lange termijn. Het is de vraag hoelang deze trend zal aanhouden als de COVID-19-crisis voorbij is en de internationale mobiliteit is hersteld.”

De langetermijneffecten van de coronacrisis
Aangezien de virusuitbraken zeer waarschijnlijk zullen terugkeren met beperkingen op (internationale) reizen als gevolg, zal 2020 een dynamisch jaar worden op de huurmarkt voor de middellange tot lange termijn. Wereldwijd lijken economen het erover eens te zijn dat in het derde kwartaal de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar zullen zijn. Als de economische crisis van 2008 een indicatie is, zal de komende jaren het woningbezit afnemen en de vraag naar huurwoningen toenemen. Seelmann: “Het is in deze onzekere tijden belangrijk om de bewezen kortetermijnoplossingen voor de betaalbaarheid van woningen niet te vergeten, zoals rent caps en andere overheidsinitiatieven gericht op het toepassen van een strengere controle op de binnenlandse vastgoedmarkt. Als we een evenwichtige markt willen bereiken met voldoende betaalbare woningen voor de huidige en toekomstige vraag, dan moeten overheden productieve maatregelen nemen. Politieke kwesties zullen naar verwachting de komende tijd de prestaties van de vastgoedsector blijven verzwakken. Lokale overheden kunnen het verschil maken met flexibel beleid voor investeerders en ervoor zorgen dat grond een aantrekkelijker investering wordt. Nu is het de aangewezen tijd voor dialoog en samenwerking tussen politici, verhuurders, vastgoedbeleggers en huurders.”

Nieuwkomer Reykjavik in de Rent Index
Er is een nieuwe stad toegevoegd aan het HousingAnywhere Rent Index-rapport. De afgelopen jaren is Reykjavik een steeds populairdere bestemming geworden voor internationale studenten en young professionals. Eerder dit jaar kondigde HousingAnywhere de overname aan van Rentmate, de grootste woningaanbieder in Reykjavik. Met deze laatste toevoeging omvat het rapport momenteel in totaal zeventien steden. Seelmann: “Vraag en aanbod zijn in veel populaire steden voor internationals slecht in balans. Zo ook in Reykjavik. Om een beter inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op deze markten, zullen we steeds meer steden toevoegen aan ons kwartaalverslag.”

Over de HousingAnywhere International Rent Index
Voor deze huurprijsindex heeft HousingAnywhere tussen januari 2019 en maart 2020 100.327 woningen op het platform geanalyseerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, evenals vermeldingen die als uitschieters werden beschouwd, uitgesloten. Woningen die als te duur of te goedkoop werden beschouwd, werden niet in aanmerking genomen voor dit rapport, omdat ze de gegevens dreigden te vertekenen. Het rapport omvat steden die een steekproef kunnen leveren die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te maken. Alleen de gegevens voor eenpersoonskamers in samengevoegde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer worden weergegeven. Het rapport is ook beschikbaar in het Spaans, Italiaans, Duits en Nederlands.

Over HousingAnywhere
HousingAnywhere is ’s werelds grootste verhuurplatform voor young professionals en internationale studenten met meer dan 50.000 actieve advertenties en ruim 8 miljoen gebruikers in ruim 60 landen. Meer dan 150 partneruniversiteiten bevelen hun studenten aan om het HousingAnywhere-platform te gebruiken. Bij de Rotterdamse technologiestartup werken 100 mensen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?