Savills belicht wereldwijde trends in de kantorenmarkt door COVID-19

0

Savills makelaars uit 20 verschillende steden en landen* in Europa en Azië hebben de wereldwijde trends en veranderingen die zij zien in de kantorenmarkt gepubliceerd in een eerste serie marktupdates.

De wereldwijde uitbraak van Covid-19 heeft een massale sluiting van kantoren veroorzaakt en een geforceerde implementatie van thuiswerken. Savills ziet als gevolg hiervan de volgende trends en mogelijkheden:

Voor kantoorgebruikers:

  • Cashflow en liquiditeit, dit is voor vele gebruikers van over de hele wereld prioriteit nummer 1 op dit moment. Dit zorgt ervoor dat bedrijven ook hun huisvestingskosten proberen te reduceren via onder andere huurkortingen, uitstel van betaling, etc.
  • Sommige gebruikers zetten op korte termijn in op huurverlengingen om kosten en onrust van een (toekomstige) verhuizing te voorkomen. Anderen proberen het gehuurde gedeeltelijk onder te verhuren of terug te geven. In China hebben we reeds voorbeelden gezien van gebruikers die in deze tijd daardoor fors kosten hebben kunnen besparen.
  • Veel Savills makelaars zien de markt op korte termijn van een verhuurdersmarkt naar een huurdersmarkt veranderen. Dit betekent dat gebruikers die snel beslissingen kunnen nemen de mogelijkheid hebben om gunstige voorwaarden uit te onderhandelen.
  • Op de langere termijn liggen er structurele kansen voor gebruikers, aangezien bedrijven waarschijnlijk hun manier van werken gaan herzien. Kantoorgebruikers zijn op dit moment noodgedwongen het thuiswerken aan het uitproberen, wat kan leiden tot een blijvende toename van thuiswerken na de pandemie. Bedrijven krijgen hiedoor wellicht de mogelijkheid om hun ruimte te verkleinen en her in te richten met flexibele werkplekken.

Voor verhuurders, investeerders en ontwikkelaars:

  • Veel verhuurders en hun huurders zetten in op samenwerking om te komen tot pragmatische oplossingen die voor beide partijen werkt. Er zijn ook verhuurders die een meer afwachtende houding aannemen en de snel veranderende situatie aankijken.
  • Deze afwachtende houding zien we ook terug op delen van de beleggersmarkt. Echter zien we ook opportunistiche beleggers, die wel interesse hebben om in deze tijd aan te kopen, al dan niet met een afslag op de prijs. Door deze kortingen ontstaat er op sommige locaties een kloof tussen het prijs sentiment van potentiele kopers en verkopers.
  • De pandemie heeft een aantal problemen veroorzaakt die nieuwbouwontwikkelingen doen vertragen. Dit komt onder andere doordat de wereldwijde toeleveringsketen voor sommige bouwmaterialen is verstoord. Daarnaast is de inzet van voldoende mankracht ook een probleem, omdat bouwlocaties door de sociale afstandsmaatregelen zich genoodzaakt zien de bouwplaats te sluiten.

Erik Beekman, Head of Tenant Representation bij Savills in Nederland, licht toe: “Het is onvermeidelijk dat Covid-19 een significante impact zal hebben op alle commerciële huurovereenkomsten, inclusief aanhuur, verhuur, huurherzieningen, verlengingen en herstructurering. We hebben al gezien dat huurders uitstel van betaling en concessies van verhuurders hebben gevraagd, met name in de horeca, retail en de vrijetijdssector. En dit is iets dat waarschijnlijk zal aanhouden, aangezien over de hele wereld de impact van Covid-19 te zien is. Uit ons eigen wereldwijde sentimentonderzoek bleek dat in 86% van de landen gunstige huurvoorwaarden voor winkelhuurders werden gezien, ongeveer 50% van de landen gunstige huurvoorwaarden meldde voor kantoorhuurders en 23% in de logistieke sector.”

Michiel Bijmolt, Head of Leasing bij Savills in Nederlands, vult aan: “In ruil voor concessies en uitstel van betaling hebben verhuurders in sommige gevallen, huurders om een businessplan gevraagd. Hiermee willen zij inzicht krijgen in daadwerkelijke en voorspelde cashflow, voor een afgesproken periode. Het is overduidelijk dat het, gezien de huidige ongekende omstandigheden, belangrijker is dan ooit dat huurders en verhuurders in alle vastgoedsectoren samenwerken en komen tot pragmatische oplossingen.”

* De landen / markten die hebben bijgedragen aan de update van Savills zijn: Nederland, Australië, Beijing, Guangzhou, Shanghai, Wuhan, Frankfurt, Hong Kong, India, Jakarta, Lissabon, Londen, Madrid, Parijs, Seoul, Stockholm, Tokio, Warschau, Singapore.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?