Tribes lanceert eerste concept om coronaproof te werken

0

Blue Zone Offices: gezond werken en sporten na temperatuurcheck.

De snelst groeiende aanbieder van flexibele werkplekken, Tribes, introduceert dinsdag als eerste Europese speler een coronaproof kantoorconcept voor haar vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Tribes gaat al zijn 23 locaties in deze landen binnen een maand tijd omvormen tot zogenoemde ‘Blue Zone Offices’.

In deze kantoren kan, nadat een thermische camera de temperatuur bij de ingang heeft gecheckt, tegelijkertijd worden gewerkt en gesport in een omgeving die zo veel mogelijk coronaproof is gemaakt. Vestigingen worden uitgerust met automaten met mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gel. Een zeer strikte routing binnen de panden, afgeschermde werkplekken en minder flexibele werkplekken per vestiging zijn onderdeel van het nieuwe concept. Dit plan is afgelopen weken in recordtijd tot in detail uitgewerkt.

Immuunsysteem
Met ‘Blue Zone Offices’ verwijst Tribes naar de zogeheten Blue Zones. Dat zijn gebieden op de wereld waar men gezonder en langer leeft dan elders, zoals het Italiaanse eiland Sardinië en Okinawa in Japan. “Zo belangrijk als gezond eten, rusten, slapen en sporten daar is, zo belangrijk is het ook bij ons”, aldus Eduard Schaepman, oprichter van Tribes. “We moeten ons immuunsysteem verbeteren om de risico’s op besmetting en verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken.”

De Tribes-vestiging aan de Amsterdamse Zuidas bijt dinsdag het spits af als eerste ‘Blue Zone Office’ van Europa. Tribes gaat het concept binnen een maand over alle vestigingen uitrollen. “Iedereen zoekt nu naar veilige kantoorruimte. We zien een run op ruimtes die bedrijven voor hun personeel bij ons huren. Wij hebben een totaaloplossing gerealiseerd waarmee we veilig aan het werk kunnen”, stelt Schaepman.

‘Smart mirrors’
Daartoe heeft Tribes de kantoren op veel fronten aangepast. Niet alleen zijn er speciale eenrichtingspaden en plexiglazen afscheidingen gecreëerd, ook is scherp gekeken naar een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. “Nu de sportscholen dicht zijn, is het van belang toch je gezondheid op peil te houden. Daarom hebben we op elke locatie een sportruimte ingericht. Daar staat een smart mirror: een slimme spiegel waarbij je met een virtuele personal trainer een fitness- of kickboxtraining kunt doen.” Voor de noodzakelijke rust is er een rustruimte ingericht met slaapstoelen en -banken.

Daarnaast is bij de ingang een thermische camera geplaatst. Op die manier kan de lichaamstemperatuur van de members worden opgemeten. “Wie koorts heeft, kan helaas niet naar binnen. Het is een vervelende boodschap, maar op die manier houden we enkel gezonde mensen binnen en dat is belangrijk om de verspreiding tegen te gaan.”

Mondkapjes
Tribes-leden kunnen hun mondkapjes, handschoenen, desinfectiegels en vitaminepillen uit automaten halen. “We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM en vergelijkbare instanties in onze buurlanden. In Duitsland is het al verplicht, en de kans is groot dat dat hier ook gaat gebeuren.” Bij de aanschaf van mondkapjes heeft Tribes er op gelet dat ze de overheid, die ook naarstig op zoek was naar beschermingsmiddelen, niet dwars heeft gezeten. Schaepman: “De mondkapjes die wij hebben aangeschaft, kwamen niet door de strenge eisen om gebruikt te worden door medisch personeel, maar zijn voor ons prima bruikbaar.”

Ook de luchtventilatie is aangepast. “Als de temperatuur laag is en de luchtvochtigheid hoog, blijkt het virus volgens de deskundigen veel minder snel om zich heen te grijpen. Daar houden wij in onze vestigingen rekening mee.” De introductie van de Blue Zone Offices vereist een investering van enige tienduizenden euro’s per vestiging. Schaepman ziet in de huidige coronacrisis ‘een geweldige kans om gezond van lijf en leden te worden’. “We worden gedwongen om over onze gezondheid na te denken. Hoe fitter we zijn, hoe minder risico we vormen voor anderen.”

Over Tribes
Geïnspireerd door de geschiedenis van zijn eigen familie, verdiepte Eduard Schaepman zich in nomadisch gedrag. Hij las over de inheemse nomadische stammen, en wilde hun wijsheid en schoonheid delen met de rest van de wereld. Dat combineerde hij tot een plek om te werken en zodoende is Tribes Inspiring Workplaces ontstaan: een plek waar business nomads kunnen werken, ontmoeten en verbinden in een inspirerende omgeving. In mei 2015 werd de eerste Nederlandse Tribes-vestiging geopend in Eindhoven, waarna de uitrol snel is gegaan. Momenteel zijn er 23 Tribes-vestigingen in Nederland, België en Duitsland.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?