Annexum ziet stabiele huurinkomsten april

0

Non-food retail opbrengsten dalen door betalingsregelingen en uitblijven huur grote retailers.

Annexum, aanbieder van vastgoedfondsen voor particulieren, maakt vandaag de huuropbrengsten over de maand april (stand per 6 april) bekend. Annexum beheert vastgoed in verschillende sectoren, zoals supermarkten, zorg, kantoren, woningen en non-food retail. Om beter inzicht te geven in de gevolgen van de corona-crisis op verschillende sectoren deelt Annexum de cijfers van de maand april waarin niet alleen de maand-, maar ook de kwartaalhuur betaald wordt.

In vrijwel alle sectoren hebben huurders volgens de bestaande afspraken betaald en zijn er voorlopig geen gevolgen van de corona-crisis merkbaar. In de non-food retail sector lopen de huuropbrengsten wel terug. Annexum heeft op dit moment 41% van de totale huur in non-food retail ontvangen. De daling wordt onder andere veroorzaakt door getroffen betalingsregelingen met huurders, maar ook doordat enkele grote retailers de huur nu niet overmaken.

Goede communicatie loont
Huib Boissevain, CEO en oprichter van Annexum over de huidige situatie: “De cijfers laten zien dat de problemen, zoals verwacht, alleen in de non-food retail sector tot uiting komen. Bij de supermarkten – onze grootste asset class – gaat het op dit moment juist erg goed. De kleine achterstand in de kantorenmarkt wordt veroorzaakt door de organisatorische uitdagingen van bedrijven in deze tijd, waardoor de huur soms wat later binnenkomt. Daar verwachten we – zeker op de korte termijn – ook geen problemen. Met de meeste huurders in de non-food retail sector hebben we inmiddels heel goed contact. We komen vooral met de kleinere partijen snel tot duidelijke afspraken op basis van wederzijds vertrouwen en goede communicatie. Dit zijn partijen die het vaak zwaarder hebben dan de grote retailers en hard getroffen worden door deze crisis.”

Maatwerk is vereist
Boissevain vervolgt: “De teleurstelling overheerst als je ziet dat juist enkele grote ketens eenzijdig laten weten dat ze de huur niet meer betalen. In sommige gevallen tot eind 2020. Dat raakt ons niet alleen als vastgoedbelegger, het verbaast ons ook. Zeker in gevallen waar private equity achter grote retailers zit, kun je je afvragen hoe hoog de nood feitelijk is. Die houding is voor ons onacceptabel. Ik roep deze partijen op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en in overleg met hun verhuurder tot een oplossing te komen. Standaard afspraken waar vanuit Den Haag op aangestuurd wordt, zijn geen optie. Maatwerk is vereist in een tijd waarin we alleen samen tot een oplossing kunnen komen.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?