Independer: oversluitpiek na hypotheekrenteverhogingen

0

Sinds de start van de Corona-crisis heeft ruim 30% van de aanbieders zijn rente één of zelfs meerdere keren verhoogd. Tegenover drie aanbieders die de rente juist verlaagden. Vooral de kleinere partijen voeren verhogingen door. Maar ook Rabobank verhoogde gisteren met 0,1 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer, uitgevoerd onder 43 hypotheekaanbieders. Independer zag het aantal hypotheekoversluiters onder invloed van alle rentewijzigingen in korte tijd verdriedubbelen.

Het marktonderzoek van Independer gaat over de rentewijzigingen in de periode van 16 tot 30 maart. De verhogingen variëren van 0,03 procent tot 0,61 procent. In de analyse keek Independer specifiek naar geldverstrekkers die hypotheekrentes wijzigden voor de veelvoorkomende looptijden van 10 en 20 jaar.

Forse stijging aantal oversluiters
“Het aantal mensen dat een hypotheek wil oversluiten nam de afgelopen weken zeer sterk toe”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer: “Normaal zijn oversluiters goed voor ongeveer 20% van alle hypotheekvragen die wij ontvangen. Het merendeel van onze klanten zijn starters of doorstromers. Maar sinds half maart steeg het percentage oversluiters naar 50%.

Bij execution only (waar mensen zelf hun hypotheek berekenen, kiezen en afsluiten) is het aantal oversluiters verdrievoudigd. Oversluiters betalen nog vaak een hogere rente op de bestaande hypotheek en willen nog van de huidige lage rente profiteren, voordat deze straks verder stijgt.”

Waarom verhogen banken hun rente?
Bij het bepalen van de hypotheekrente kijken banken naar verschillende factoren. De belangrijkste hiervan zijn risico en kapitaalmarktrente. De kapitaalrente steeg de afgelopen periode licht. Dit was voor veel kleinere banken al voldoende om hun rentes direct mee te verhogen.

Lankreijer-Kos: “Maar er zijn nog andere redenen. Door de coronacrisis maken banken de inschatting dat een groeiende groep mensen straks de hypotheek niet meer kan opbrengen. Hierdoor lopen ze, als geldverstrekker, mogelijk meer risico. Voor de mindervermogende geldverstrekkers is dat doorgaans risicovoller dan voor de grotere aanbieders. Daarom proberen vooral de kleinere partijen dit risico af te dekken en voeren een renteverhoging door.”

Daarnaast hebben banken het nu erg druk. Het aantal aanvragen neemt sterk toe en tegelijkertijd werken processen trager omdat personeel ziek is of thuiswerkt. Het accepteren van een aanvraag kost op dit moment gemiddeld 4½ werkdag. Normaal was zoiets in twee dagen geregeld. Met de laatste renteverhogingen werpen banken mogelijk een drempel op voor nieuwe aanvragen.

Verhoogde rente en maximale hypotheek
De maximale hypotheeklening die je kunt krijgen wordt onder meer berekend met de hypotheekrente. In het algemeen geldt: hoe lager de rente, hoe meer je kunt lenen. Het kan dus zijn dat je maximale hypotheek nu lager is dan voor 16 maart. Wil je in deze tijd een huis kopen? Check dan voor de zekerheid je maximale hypotheekbedrag

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?