Workthere: Thuiswerken – zo blijf je veilig, gezond en productief

0

Nu velen ons van thuiswerken en we niet langer omringd zijn door collega’s waar we een praatje mee kunnen maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we veilig, gezond en productief blijven. Ed Bouterse, Head of Workthere in Europa, heeft een aantal tips voor een gezonde werkomgeving op een rij gezet, om verbinding en samenwerking te stimuleren in deze ongekende tijden.

Creëer een werkplek
Kies een ruimte in je huis die je gaat gebruiken als kantoor. Ergens waar je een laptop of computer alle spullen die je nodig hebt voor je werk goed kwijt kunt. Als het mogelijk is, scheid deze werkruimte dan van de rest van je huis zodat je je goed kunt focussen. Denk ook aan de juiste bureauhoogte en zitpositie. En vermijd werken aan de keukentafel, want de afleiding om een kop koffie te zetten, een snack te pakken of om een wasje te doen draagt niet bij aan een productieve werkdag!

Zorg voor routine
Plan je dag en doe alsof je naar kantoor gaat. Als je normaal ’s ochtends vroeg gaat sporten of naar een podcast luistert, blijf dit dan nu ook doen. Ga douchen en kleed je aan, want niemand zal zich productiever voelen in een pyjama!

Zorg ervoor dat je goede gewoontes plant, zoals pauzetijden. Ook is het aan te raden om midden op de dag even uit je werkruimte te stappen. Je hersenen kunnen hierdoor resetten, het verbetert je humeur en het zal er bovendien voor zorgen dat je in de middag productiever bent.

Verbinden en samenwerken
Op afstand werken betekent niet dat je niet verbonden bent met collega’s en vrienden. Er zijn diverse tools beschikbaar waarmee digitaal kunt vergaderen en effectief kunt samenwerken. Door zelfstandige taken af te wisselen met teamvergaderingen, gesprekken met klanten en contact met collega’s, blijf je gemotiveerd.

Stimuleer je hersenen
Als er geen collega’s in de buurt zijn om mee te communiceren, maak dan van de gelegenheid gebruik om je hersenen op andere manieren te stimuleren. Als je liever in een rumoerige ruimte werkt, zet dan muziek of een podcasts op. Podcasts zijn fantastisch en het aanbod is enorm (inclusief een Savills-kanaal dat goed gevuld is met content uit de hele wereld!).

Beperk afleiding
Het is verleidelijk om werkzaamheden voor je uit te schuiven als je niet samen met je collega’s in je normale werkomgeving zit. Als je eenmaal je nieuwe dagelijkse routine hebt bepaald, zorg dan dat je dit vasthoudt. Het is heel makkelijk om afgeleid te worden door de kinderen, de postbode of de tuinman, maar maak ze in alle gevallen duidelijk dat je aan het werk bent. Hetzelfde geldt voor vrienden en buren die gezellig op bezoek willen komen.

Blijf in beweging
Zorg ervoor dat je elke dag even naar buiten gaat om een frisse neus te halen. Maak een wandelingetje of ga lekker op je balkon zitten. Houd je ook vast aan je trainingsschema, want wie regelmatig sport zit beter in zijn vel. Er zijn tal van online work-outs en trainingsschema’s die je helpen om in beweging en gezond te blijven.

Sluit je dag af
Net zo belangrijk als een goede start van de dag en het vasthouden aan je routine, is het afsluiten van je werkdag. Leg het werk op een afgesproken tijdstip neer en verlaat je werkomgeving om te vervolgens te ontspannen en ‘quality time’ te hebben met je familie en vrienden.

Bereik meer
De huidige situatie brengt beperkingen met zich mee, maar kan ook voordelen bieden. Zo kun je de tijd die je bespaart op woon-werkverkeer gebruiken voor andere persoonlijke doelen. Heb je altijd al meer tijd willen hebben voor het lezen van een boek, voor kookexperimenten of voor een nieuwe hobby? Maak van de gelegenheid gebruik om na te denken en iets nieuws te ontdekken.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?