Savills: De hotelsector kan een sleutelrol spelen in het managen van deze crisis

0

Door Bas Wilberts, Head of Residential & Hotels bij Savills in Nederland.

De hotelsector zou een serieuze rol kunnen spelen in het managen van de Covid-19 crisis, met deze gedurfde uitspraak traden mijn collega’s van Savills in Ierland deze week naar buiten. Gedachtengang hierachter is dat hotels, die anders de komende weken misschien wel leegstaan of bewust gesloten worden, ingezet kunnen worden om Covid-19 patiënten te huisvesten die in zelfisolatie moeten verblijven. Eerder werd in Nederland al geopperd om het inmiddels gesloten Slotervaart ziekenhuis een functie te geven als tijdelijke opvanglocatie.

Hoe zou de hotelsector kunnen samenwerken met de zorgsector?
De horeca wordt hard getroffen door deze nationale crisis, maar een rondgang langs onze hotel opdrachtgevers wijst uit dat zij klaarstaan om te helpen waar mogelijk. Vakantiegangers en zakenreizigers hebben hun reisplannen ingeperkt of geannuleerd en hotels kampen met lage bezettingsgraden of sluiten zelfs hun deuren omdat het niet rendabel is om ze open te houden. Dit brengt de sector (ongevraagd) in de positie om onderdak en voedsel te bieden aan diegenen die dat nodig hebben. Uiteraard, een hotel is geen ziekenhuis; maar isoleren of herstel bij milde klachten hoeft niet per se in een kostbaar ziekenhuisbed of kostbare noodfaciliteit te gebeuren.

China heeft, zoals het nu lijkt, het virus onder controle en de belangrijkste instrumenten die zij daarbij hebben ingezet zijn geavanceerde medische centra en een groot aantal centra voor isolement.

Door velen wordt de mening gedeeld dat veel van de tactieken die in China worden gebruikt om gebouwen en accommodaties een nieuwe bestemming te geven om met een groeiend aantal Covid-19-patiënten om te gaan, hier in Nederland kunnen worden nagebootst. Hotels die zijn ontworpen om duizenden mensen in aparte ruimten te huisvesten, te voeden en te ondersteunen, kunnen op dit moment worden gebruikt om deze noodsituatie het hoofd te bieden.

Nederland telt op dit moment in totaal circa 285.000 hotel bedden en gedeelte hiervan staan naast of nabij de grote medische centra, bijvoorbeeld in Amsterdam, Leiden, Maastricht en Rotterdam en zijn daarom bij uitstek geschikt voor dit doel. Bovendien kan het een deel van de schaarste weghalen: een mogelijk tekort aan ziekenhuisbedden.

Daarnaast zou ook aan kwetsbare doelgroepen gedacht kunnen worden: zelfisolatie voor daklozen is vrijwel onmogelijk, ook voor deze groep zou hotelaccommodatie een voor de hand liggende oplossing kunnen zijn.

En de overheid?
Zou de overheid ook open staan voor dit soort oplossingen, waarbij zij wellicht hotels zou kunnen afhuren tegen kostprijs en vergoeding voor extra schoonmaak en hygiëne maatregelen. Hiermee zou niet alleen de zorgsector maar ook de hotelsector geholpen zijn En de ziekenhuizen kunnen blijven doen waar ze voor zijn: zorg bieden aan hen die het nodig hebben.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?