Pararius: Nijmegen oefent grote invloed uit op de gemiddelde vrije sector huurprijs in Gelderland

0

Pararius Regionale Huurmonitor Provincie Gelderland – H2 2019.

In de tweede helft van 2019 betaalden nieuwe huurders in de provincie Gelderland gemiddeld € 11,30 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat is een stijging van € 0,43 per m2 per maand ten opzichte een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

In de steden Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Ede in de provincie Gelderland zijn huurwoningen in de vrije sector het duurst. Nieuwe huurders betaalden in het tweede half jaar van 2019 gemiddeld € 11,63 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in een van de vier grootste steden. Dat is een stijging van € 0,27 per vierkante meter per maand ten opzichte van het tweede half jaar van 2018.

Huurders die in de kleinere plaatsen in de provincie gaan wonen, zijn goedkoper uit dan in de vier grootste steden van de provincie. In de kleinere plaatsen – met minder dan 100.000 inwoners – kost een huurwoning in de vrije sector gemiddeld € 10,50 per vierkante per maand. Dat is € 0,36 meer dan het tweede half jaar van 2018.

Nijmegen duurste stad van provincie
De stad Nijmegen duwt de gemiddelde vrije sector huurprijs in Gelderland omhoog. Deze stad kent namelijk een van de hoogste huurprijzen van de provincie. Nieuwe huurders betaalden daar gemiddeld €12,93 per vierkante meter per maand. Dat is een stijging van 3,4 procent ten opzichte van het tweede half jaar van 2018. Toen betaalden nieuwe huurders gemiddeld €12,51 per vierkante meter per maand.

Appartementen zijn in Nijmegen nog een stukje duurder: gemiddeld betaalden nieuwe huurders in het tweede half jaar van 2019 €13,93 per vierkante meter per maand. Een eengezinswoning was daarentegen relatief goedkoop: gemiddeld betaalden nieuwe huurders hiervoor €10,08 per vierkante meter per maand.

Dat de prijzen in Nijmegen hoger liggen, is goed te verklaren. Nijmegen is dé studentenstad van de regio en inwoners tussen de 18 en 29 jaar zijn er sterk vertegenwoordigd. De grote vraag naar woningen in het lagere- en middensegment levert de stad een tekort op van 5.600 woningen(1). Daarmee is Nijmegen, na Amsterdam en Utrecht, de derde in het lijstje steden met de grootste woningnood.

Apeldoorn
Apeldoorn, de op één na grootste stad van de provincie, is dan weer relatief goedkoop ten opzichte van de andere steden. Al is er een prijsstijging zichtbaar: nieuwe huurders betaalden in de laatste helft van 2019 €10,75 per vierkante meter per maand. Dat was in dezelfde periode van 2018 nog €9,88 per vierkante meter per maand.

Verhuurmakelaar André Holterman van 123Wonen Apeldoorn merkt op dat er in de stad en haar omgeving vaker gezocht wordt naar huurwoningen, met name door jonge mensen: “Apeldoorn is een grote, relatief rustige en gewilde stad om in te wonen. Woningen, appartementen maar ook kamers staan steeds korter te huur. Er is weinig aanbod, maar de vraag is groot en dat zie je terug in de stijgende prijzen”, zegt Holterman.

In het centrum betaalden nieuwe huurders het laatste half jaar van 2019 iets meer: daar kost een huurwoning in de vrije sector gemiddeld €11,40 per vierkante meter per maand. Ook kleinere woningen zijn relatief duur. Woningen met een oppervlakte tussen de 60 en 100 vierkante meter, kosten gemiddeld €11,67 per vierkante meter. Grotere woningen, met een oppervlakte tussen de 100 en de 150 vierkante meter, kosten gemiddeld € 8,70 per vierkante meter per maand. Absoluut gezien zijn kleinere woningen echter nog steeds goedkoper, waardoor de vraag naar dit soort woningen groter is. Dit resulteert in een hogere vierkantemeterprijs.

Arnhem
In Arnhem nam de prijs als enige van de grote steden iets af. Nieuwe huurders betaalden het laatste half jaar van 2019 €11,13 voor een huurwoning in de vrije sector: € 0,05 per vierkante meter per maand minder.

Dat zegt volgens verhuurmakelaar Eric van den Heuvel van ‘t Mauritshuis echter niets over de vraag naar woningen. “Het gebied Arnhem, Ede en Wageningen is erg in trek”, zegt van den Heuvel. “Er komen tegenwoordig steeds meer mensen vanuit het westen deze kant op, omdat wonen hier nog voordeliger is dan in de Randstad. Daarnaast is de aansluiting met het openbaar vervoer erg goed.” Ook de toename van werkgelegenheid heeft invloed op de lokale woningmarkt: “De komst van bijvoorbeeld Unilever Foods Innovation Center zorgt voor meer bedrijvigheid. Ook zien we het aantal expats toenemen, mede door de Rivers International School Arnhem.”

In het centrum van Arnhem zijn woningen duurder. Voor een huurwoning in de vrije sector betaalden huurders € 12,22 per vierkante meter per maand. Echter nam hier ook de prijs iets af: in het tweede half jaar van 2018 kostte een vrijesectorhuurwoning € 12,42.

Voor een appartement in Arnhem betaalden nieuwe huurders in het laatste half jaar van 2019 gemiddeld €11,85 per vierkante meter per maand. Voor een eengezinswoning was dit €9,92 per vierkante meter per maand. Daar komt bij dat de vraag naar woningen in het centrum van de stad vaak veel groter is dan in andere delen, waardoor de prijzen daar gemiddeld hoger zijn.

Ede
Van de grootste steden van Gelderland zijn nieuwe huurders in Ede het goedkoopst uit. Een vrijesectorhuurwoning kostte het tweede half jaar van 2019 €10,56 per vierkante meter per maand, tegenover €10,51 per vierkante meter per maand in het tweede half jaar van 2018.

Arnhem en Ede grootste woningtekort
Dat de prijzen in Arnhem en Ede relatief laag zijn, is opvallend. Arnhem en Ede staan namelijk net als Nijmegen in de top-10 steden met het grootste woningtekort. Dat tekort wordt onder andere veroorzaakt door de komst van nieuwe huishoudens uit de Randstad, blijkt uit het Woonakkoord Oost(2). De komende vijf jaar trekken er naar verwachting zo’n 60.000 huishoudens richting het oosten van het land. Dit zijn voornamelijk jonge gezinnen en ouderen. Nog steeds trekken er veel mensen weg uit het oosten, maar dit zijn voornamelijk jongeren die geen woning achterlaten.

Daarom moeten er heel wat woningen worden bijgebouwd. Er werden in 2019 al grote stappen in gezet, want onder andere in Gelderland werden er bovengemiddeld veel nieuwbouwwoningen opgeleverd, blijkt uit cijfers van het CBS(3). Ook de komende jaren blijft de focus liggen op het versneld bijbouwen van woningen(4).

(1) Omroep Gelderland – Nijmegen krijgt hulp om grote woningnood aan te pakken
(2) Woonakkoord Oost Nederland
(3) CBS – Bijna 71.000 nieuwbouwwoningen in 2019
(4) Woonakkoord Oost Nederland

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?