Dynamis: Tekort aan hoogwaardige kantoorruimte verspreidt zich als een olievlek door Nederland

0

Kwalitatieve schaarste houdt de Nederlandse kantorenmarkt in zijn greep. Jaar na jaar is het kantorenaanbod gekrompen, waardoor hoogwaardige kantoorruimte inmiddels ook buiten de Randstad zeer beperkt beschikbaar is. Door het tekort moeten zoekende partijen concessies doen wat betreft locatie, kwaliteit of grootte.

Dit blijkt uit de dertien regiorapportages Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Dynamis.

Kantorenmarkten van Den Haag, Eindhoven en Amersfoort maken inhaalslag
Het gebrek aan kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte remt inmiddels de dynamiek in de grootste kantorenmarkten van Nederland. Juist op de plekken die kort na de crisis een sterk herstel vertoonde, is de groei gestagneerd of zelfs omgezet naar een daling, zoals in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De runner-ups konden in 2019 profiteren van het gebrek aan hoogwaardige kantoorruimte in deze gemeentes, de vraag naar kantoorruimte in Den Haag, Eindhoven en Amersfoort bereikt hierdoor recordhoogtes.

Kwalitatieve schaarste raakt ook kantorenmarkten buiten de Randstad
Het sterke herstel van de vraag op kantorenmarkten buiten de Randstad, leidt ook hier tot kwalitatieve schaarste in het aanbod. In onder andere Arnhem, Breda, Nijmegen, maar ook in Venlo en Venray is er sprake van een zorgwekkend gebrek aan beschikbare kantoren met de gewenste kwaliteiten.

De schaarste concentreert zich voornamelijk op centrum- en stationslocaties. Om de druk op deze locaties te verlichten moet ook buiten de Randstedelijke kantoorgebieden meer aandacht komen voor kwalitatieve nieuwbouw en renovatie. Met kwalitatieve kantoorruimte op OV-knooppunten worden deze locaties bovendien aantrekkelijker voor gebruikers die hun zoekvraag vooralsnog beperken tot de grote steden in de Randstad.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?