Uitkoop ex partner wordt eenvoudiger met NHG

0

De uitkoop van een ex partner wordt eenvoudiger bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De stijgende huizenprijzen leveren problemen op voor stellen die uit elkaar gaan, omdat de overwaarde het vaak te duur maakt om een ex-partner uit te kopen. NHG staat voor verantwoorde woonfinanciering en zorgt voor een vangnet bij situaties zoals bijvoorbeeld een scheiding en heeft het financieren van de uitkoop vereenvoudigd.

Relatiebeëindiging is één van de meest voorkomende redenen om de woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk levert de financiering vaak problemen op.

Overwaarde
NHG bestuurder Carla Muters: “Steeds meer woningen hebben overwaarde. Als je uit elkaar gaat en zelf in de woning wilt blijven, dan moet je jouw ex partner een vergoeding betalen voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief overwaarde. De meeste mensen hebben dit niet op hun rekening staan en hypothecaire financiering vormt ook vaak een struikelblok. Het ongewenste resultaat is dat uitkopen te duur wordt, waardoor de woning gedwongen verkocht moet worden. Dan staan er ineens twee partners op straat. Dit terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn.”
NHG signaleerde dat mensen naar andere oplossingen zochten om de woning te kunnen behouden. Muters: “Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening af te sluiten. Dat is eenvoudiger omdat er andere regels van toepassing zijn dan bij een hypothecaire lening. De bijbehorende maandlasten zijn echter een stuk hoger en dat is natuurlijk onwenselijk.”

Oplossingen
NHG staat voor verantwoorde woonfinanciering en zorgt voor een vangnet bij situaties zoals bijvoorbeeld een scheiding. Om een oplossing te bieden voor deze situatie startte de organisatie een pilot, waarbij in het geval van scheiding getoetst werd op basis van de reguliere acceptatienormen én op basis van beheernormen. Dit terwijl eerder alleen op acceptatienormen werd getoetst.
Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. NHG zorgt met deze aanpassing dat mensen bij scheiding beter toegang krijgen tot hypothecaire financiering van een aanvullende lening. Hierdoor kan een van beiden in de woning blijven. “Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen”, aldus Muters.

Woningbehoud
Dankzij de pilot heeft NHG ongeveer 1000 mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. Sinds 1 januari 2020 is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?