Q-Park opent energieneutrale parkeergarage in Amsterdam

0

Vandaag opent Q-Park Oostenburg haar deuren. De 704 parkeerplaatsen tellende parkeergarage in de gelijknamige stadswijk is de ‘groenste’ Q-Park locatie in Amsterdam. Zo wordt de parkeergarage voorzien van zonnepanelen, een groen vegetatiedak en laadpalen.

Op het dak komen in totaal 719 zonnepanelen. Hiermee wekt de garage voldoende energie op om volledig energieneutraal te zijn. Resterende groene energie wordt gebruikt om de vijftien laadpalen voor elektrische auto’s te voorzien van stroom. Bij deze laadpalen kunnen gelijktijdig dertig auto’s laden. De rest van het dakoppervlak wordt bekleed met sedumplanten voor een duurzame waterberging.

Zorgeloze parkeerervaring
Q-Park Oostenburg is een samenwerking van bouwer/ontwikkelaar Ten Brinke, investeerder Holland Immo Group en Q-Park. De parkeergarage is zo opgezet dat deze niet alleen een zorgeloze parkeerervaring aan bewoners en bezoekers biedt, maar ook op de sociale veiligheid wordt gelet. Dit gebeurt onder andere door voldoende verlichting in en rond de parkeergarage, maar ook door een goedwerkende brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Sowieso is in nauwe samenwerking met woningcorporatie Stadsgenoot nagedacht over de inrichting van het omliggende gebied. Er komt een mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken, horeca en bedrijvigheid. Daarnaast vervult Q-Park Oostenburg een centrale rol in het autoluw maken van de nieuwe stadswijk, doordat met de komst van de parkeerlocatie parkeerplaatsen op straat vervallen.

Industrieel
De 28ste parkeerlocatie van Q-Park in Amsterdam bestaat uit 17 niveaus uitgevoerd als split level, waarvan zich drie niveaus ondergronds bevinden. Qua uiterlijk is nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de stoere, industriële uitstraling van de omgeving. Zo zijn in het ontwerp van Mix Architecture de buitenwanden opgetrokken uit beton met motieven van rietmatten en natuursteen. De toegangsdeuren zijn bekleed met geperforeerde staalplaten, voorzien van VOC-afbeeldingen uit het Rijksmuseum. Dit past goed bij het roemrijke verleden van dit gebied.

Over Q-Park
Q-Park is met ongeveer 1.650 medewerkers één van de grootste Europese parkeerdienstverleners, met sterke marktposities in ruim honderd steden in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Denemarken. Q-Park is een erkend kwaliteitsleider op het gebied van parkeren. Haar portfolio omvat zo’n 475.000 parkeerplaatsen verdeeld over meer dan 2.600 parkeerfaciliteiten in eigendom, exploitatie, beheer of een combinatie daarvan.

Q-Park Nederland telt 453 parkeerfaciliteiten, waaronder 54 P+R-terreinen en 219 stallinggarages.

Share.

Comments are closed.