Deutsche Hypo REECOX: Nederlandse vastgoedmarkt maakt positieve balans op

0

Nederlandse vastgoedmarkt maakt positieve balans op.

Deutsche Hypo REECOX bereikt aan het einde van het jaar 2019 190,4 punten.

De Nederlandse vastgoedeconomie kan terugkijken op wisselende ontwikkelingen. Terugkijkend op 2019 kan in deze context een over het geheel genomen positieve balans worden opgemaakt, aangezien de Deutsche Hypo REECOX Nederland slechts 0,6% verloor ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. Het vierde kwartaal, waarin de index met 1,0 % steeg en nu dus 190,4 punten bedraagt, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan deze ontwikkeling. Ook de Deutsche Hypo Euro-Score, die de economische vastgoedwaarden van alle zes onderzochte Europese markten samenvat, sloot het jaar positief af met een groei van 2,7 % tot 235,2 punten.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “Met een transactievolume van circa EUR 20 miljard hebben we een van de hoogste omzetjaren in de vastgoedmarkt achter ons liggen. De blijvend lage rentetarieven en de investeringsdruk van institutionele beleggers blijven de markt aansporen bij gebrek aan aantrekkelijke investeringsalternatieven.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Deze positieve ontwikkeling wordt veroorzaakt door alle inputvariabelen. De belangrijkste aandelenindex AEX 25 kon in het vierde kwartaal weer aanzienlijk stijgen. Deze staat nu op 604,6 punten – alleen in januari 2001 lag het aantal punten hoger. De dynamiek van de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands was nog positiever en steeg met 4,5% naar 860,5 punten aan het eind van het jaar. De aanhoudende vertroebelde stemming in het ondernemingsklimaat van de Economic Sentiment Indicator (ESI) heeft zich ondertussen voortgezet. Ten opzichte van het vorige kwartaal deze met 1,2% gedaald, maar blijft positief op 100,4 punten.

“De prijzen voor huisvesting in de grote steden zijn en blijven hoog. Met name de jongere generatie is onzeker of zij nog een woning kunnen kopen op dit recordniveau. Zolang het aanbod niet verandert, zullen de vraag naar betaalbare woningen en de prijzen hiervan echter alleen maar verder toenemen”, benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?