Duizenden euro’s meer hypotheekruimte voor mensen in de zorg en het onderwijs

0

Naast inflatiecorrectie krijgen veel Nederlanders dit jaar ook salarisverhoging. Voor mensen die werken in de zorg en het onderwijs ligt dit in veel gevallen tussen de 4% en 5%. Vanaf de maand dat de loonsverhoging ingaat krijgen deze mensen meer financiële ruimte. Hierdoor kunnen ze het huis dat ze eind vorig jaar nét niet konden financieren, wellicht nu wel kopen. Zo kan een alleenstaande verpleegkundige tot ruim 10 duizend euro meer hypotheeklening krijgen dan in december 2019. Voor een stel met beiden een modaal inkomen dat 4% stijgt, ligt dit bedrag zelfs 28 duizend euro hoger. Independer bracht de verschillen in kaart en adviseert mensen die overwegen een huis te kopen om snel te handelen. Doordat de huizenprijzen sneller stijgen dan de meeste salarissen, biedt de extra leenruimte maar korte tijd meerwaarde.

Bijna 22 duizend euro meer hypotheek voor basisarts
Naast zorgmedewerkers krijgen ook veel andere Nederlanders salarisverhoging. De meeste stijgingen liggen tussen de 3% en 5%. Afhankelijk van de hoogte van het oorspronkelijke salaris en de verhoging daarvan, kan de extra ruimte voor een hypotheeklening hiermee flink oplopen. Dit is goed nieuws voor mensen die nu een huis willen kopen. Omdat het huizenaanbod dat voor hen beschikbaar is dankzij de extra bestedingsruimte net iets breder wordt. Zo kan een basisarts, bij wie het basis-jaarinkomen met 4% stijgt (van 56.850 euro naar 59.692 euro) nu bijna 22 duizend euro meer lenen dan afgelopen december. Toen lag zijn maximale hypotheeklening op ruim 283 duizend euro. In januari is dat bedrag gestegen naar zo’n 305 duizend euro.

Loonsverhoging maakt vooral buiten de Randstad net het verschil bij aankoop huis
Een stel waarvan de ene partner een bruto jaarsalaris heeft van 54 duizend euro en de andere jaarlijks 30 duizend euro bruto verdient, kan een bijna 24 duizend euro hogere hypotheeklening krijgen als beide 5% salarisverhoging krijgen.

“Binnen de Randstad zijn de huizenprijzen voor veel starters op de woningmarkt al erg hoog, maar voor mensen die buiten de Randstad zoeken kunnen de loonstijgingen net het verschil maken dat nodig is voor de benodigde hypotheeklening”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer.

Steeds minder mensen kunnen woningprijs opbrengen
“De huizenprijzen stijgen al jarenlang sneller dan de salarissen. Hierdoor kan een steeds kleinere groep mensen de woningkosten nog opbrengen. De groep mensen die eind vorig jaar nét niet voldoende verdiende voor een hypotheek op het huis dat ze wilde kopen, heeft met de salarisverhoging nu ineens de middelen om dit huis toch te financieren.”

Geraamde stijging huizenprijzen in 2020 ligt op 4 tot 4,5%
De huizenprijzen stegen in 2019 gemiddeld met 7%. Voor dit jaar voorspellen ABN AMRO en Rabobank een stijging van 4 tot 4,5%.

Lankreijer-Kos: “Als het inderdaad loopt zoals de banken voorspellen, dan is de kans groot dat het bredere aanbod snel weer van de baan is, omdat mensen dan al vlug opnieuw tegen de grenzen van hun maximale hypotheeklening aanlopen.”

Niet iedereen krijgt zijn salarisverhoging direct in januari. Dit kan ook in latere maanden, zoals dat in de CAO’s of arbeidsovereenkomsten is afgesproken. Het tijdstip waarop je de verhoging krijgt, zal dus bepalen of je dat huis dus net wel of net niet kunt kopen.

De Independer Maximale Hypotheektool
Independer maakte een overzicht waarmee je per salaris en per procentuele salarisverhoging een indicatie krijgt van hoeveel meer geld je kunt lenen dan voor de verhoging. Dit geldt voor alleenstaanden en stellen. Wil je weten hoeveel geld je precies kunt lenen? Check dan de maximale hypotheek tool van Independer.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?