RED Company ontwikkelt Floating Office Rotterdam (FOR), een uniek drijvend houten kantoor te Rotterdam

0

Vanaf het najaar 2020 wordt in de Rijnhaven het mondiale Global Center on Adaptation (GCA) voor een periode van 5 tot 10 jaar gehuisvest in een drijvend kantoor van hout. Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company hebben het ontwerp onthuld van het gloednieuwe hoofdkantoor van het GCA. Uniek in de wereld, het GCA wordt namelijk gehuisvest in een zeer duurzaam en volledig houten kantoorgebouw. Het gebouw, ontworpen door Powerhouse Company, beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

Impressie Floating Office Rotterdam © Plomp

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Bill Gates en Kristalina Georgieva (algemeen directeur van het IMF). Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden. In april 2020 wordt begonnen met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven.

Impressie Floating Office Rotterdam © Atchain

“Een klimaatbestendige wereld is een van de grootste uitdagingen voor de huidige en toekomstige generaties. Met dit gebouw willen wij laten zien dat ook vastgoedontwikkeling het voortouw kan nemen in de oplossingen voor deze uitdaging. Een klimaatbestendige toekomst vereist namelijk een koerswijziging in hoe klimaatadaptatie is geïntegreerd in de manier waarop private en publieke partijen financieel investeren, één van de missies van het GCA. RED Company is erg vereerd door middel van dit kantoor haar steentje te kunnen bijdragen aan deze missie.” — Nanne de Ru, Mede-oprichter van RED Company

Een duurzaam en circulair gebouw die past bij de missie klimaatbestendigheid te vergroten; een missie die zowel het GCA, de stad Rotterdam als RED Company omarmen. Het gebouw wordt grotendeels gebouwd van hout en is volledig demontabel en daardoor circulair. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de CO2-footprint van het gebouw aanzienlijk. Het kantoor wordt volledig zelfvoorzienend en energie neutraal met behulp van circa 800 m2 aan zonnepanelen en door gebruik van het water uit de Rijnhaven voor de koeling.

Impressie Floating Office Rotterdam © Plomp

“Terwijl het klimaat in de wereld verandert, vormen extreme weersomstandigheden en de stijgende zeespiegel nieuwe uitdagingen. Het insluiten van veerkrachtige elementen in een ontwerp voordat een ramp toeslaat, is niet alleen economisch zinvol, maar kan ons ook helpen om de klimaatverandering te verzachten. Ik ben verheugd dat de GCA zal worden gehuisvest in een baanbrekend klimaatbestendig kantoorontwerp en ik hoop dat het anderen zal inspireren om hun infrastructuur toekomstbestendig te maken.” — Professor Dr. Patrick Verkooijen, CEO van de GCA

Het kantoor van ca. 3.000 m² VVO vervult een voorbeeldfunctie die de missie van het GCA volledig onderschrijft en waar men zich kan focussen op het realiseren van deze missie. Het drijvende gebouw krijgt op de begane grond een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras en als speciale toevoeging een drijvend zwembad. Verwacht wordt dat burgemeester Aboutaleb en voorzitter GCA Ban Ki-moon in oktober 2020 het kantoor openen tijdens de internationale Summit on Adaptation die dan in Nederland plaatsvindt.

“Met dit unieke kantoorgebouw voor het hoofdkwartier voor het GCA zetten we Rotterdam internationaal op de kaart op het gebied van klimaatadaptatie. De Rijnhaven is een centrale locatie waar we de komende jaren nog veel moois gaan bouwen. Het water gaat een centrale rol spelen.” — Wethouder Bas Kurvers

DVP is betrokken als projectmanager van RED Company. De constructie is ontwerpen door Bartels & Vedder in combinatie met Solid Timber. DWA is de adviseur voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica. Aanneemcombinatie FOR Building gaat tekenen voor de bouw, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge.

Impressie Floating Office Rotterdam © Atchain
Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?