Savills Research tips voor vastgoedbeleggers in de EMEA regio

0

Waar liggen de kansen in 2020?

Eri Mitsostergiou, European Research
Swapnil Pillai, Middle East Research

Kantoren
Gezien de verwachte groei van de werkgelegenheid, het beperkte aanbod van hoogwaardige kantoorruimte en positieve verwachtingen met betrekking tot huurgroei, zijn onze vooruitzichten voor de Europese kantorenmarkt voor 2020 positief. Prime kantoren blijven interessant voor core beleggers, maar ook goed bereikbare locaties buiten CBD’s (Central Business Districts) zijn in toenemende mate interessant voor dit type beleggers.

In het Midden-Oosten heeft een tekort aan geschikte kantoorpanden voor internationale ondernemingen geleid tot een toename van het aantal ‘build-to-suit’ ontwikkelingen. Door de komst van internationale bedrijven naar het Midden-Oosten, is deze markt zich nog steeds sterk aan het ontwikkelen.

Logistiek
Door de toename van e-commerce in Europa wordt de vraag naar logistieke ruimte gestimuleerd. Dit geldt het sterkst in landen waar het percentage online verkopen ten opzichte van de totale retail verkoop het hoogst is, te weten het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Scandinavië en Duitsland. Hoogwaardige distributiecentra zijn of worden schaars in de meeste Europese landen, wat zorgt voor een aanhoudende groei van huurprijzen.

In het Midden-Oosten zal e-commerce in 2022 naar schatting goed zijn voor een omzet van 29 miljard dollar en een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 30%, waardoor de vraag naar nieuwe logistieke ruimte in deze regio alleen maar verder zal toenemen.

Winkels
De retailmarkt staat voor grote uitdagingen door de groei van e-commerce, urbanisatie en de toenemende focus op ‘beleving’. Kansen liggen er in de renovatie en herpositionering van winkelcentra op strategische locaties.

Woningen
Als gevolg van verdere verstedelijking, nieuwe flexibele woonvormen en een tekort aan betaalbare koopwoningen, verschuift de interesse van beleggers naar appartementen en zijn beleggers in een vroegtijdig stadium betrokken bij ontwikkelingen. In Europese landen waar de woningmarkt beperkt gereguleerd is, met name in Scandinavië, biedt deze sector mogelijkheden voor beleggers die op zoek zijn naar langjarig stabiel rendement. De snel groeiende middenklasse in het Midden-Oosten stimuleert de vraag naar reguliere koopwoningprojecten.

2020 EMEA tips

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?