Opening – Rechtbank Rotterdam

0

De Rechtbank Rotterdam op de Kop van Zuid heeft een grootschalige verbouwing ondergaan van de publieke ontvangstruimte, het kenniscentrum met ontmoetingsgebied en de kantooromgeving. Om in een overzichtelijke, veilige en servicegerichte entree te voorzien is ter plaatse van de rechtbank de bestaande galleria – een met glas overkapte buitenruimte tussen 3 bouwvolumes waaronder zich ook nog een metrostation bevind – getransformeerd tot een hoogwaardig verblijfsgebied.

In samenwerking met Fokkema & Partners Architecten heeft Dura Vermeer in 2017 de Design & Build aanbesteding van het Rijksvastgoedbedrijf gewonnen voor de renovatie. Het ontwerp voor de nieuwe publieke ontvangstruimte van de rechtbank kenmerkt zich door een heldere vormgeving. Materialisatie van de nieuwe volumes in natuursteen daagt bij aan de vanzelfsprekendheid waarmee de wijziging in het gebruik van de galleria vorm heeft gekregen. De entree voor de Rechtbank biedt nu letterlijk en figuurlijk de warme, welkome omgeving die zorgt voor verbinding tussen de twee gebouwen waarin de rechtbank gehuisvest.

In het gebouw enerzijds bevinden zich de zittingszalen, anderzijds bevinden zich onder meer de kantoren, het kenniscentrum en het opleidingsgebied voor de rechtspraak. In de vernieuwde galleria daar tussen in komen de verkeersstromen van gebruikersgroepen samen, waarbij ook weer van elkaar gescheiden worden om de juiste toegangen te bereiken.

In dezelfde ruimte is het prettig wachten voor bezoekers, het intuïtief navigeren en de ontvangst aan de balies optimaal en informeel gefaciliteerd. Het robuuste uiterlijk, de lange zichtlijnen en een sterke relatie met de haven zijn in het karakter van de ontvangstruimte behouden, waarmee de galleria, ondanks de functiewijziging, ook nu als één doorlopend geheel wordt ervaren.

Ook in kantoorzones, waaronder een kenniscentrum en ontmoetingsgebied, is gebruik gemaakt van helder lijnenspel waarbij houten accenten warmte geven aan de werkomgeving.

Gedurende de gefaseerde verbouwing bleven de rechtbank en de kantooromgeving in gebruik.

Over Fokkema & Partners Architecten
Fokkema & Partners Architecten stelt de gebruiker centraal in het ontwerpen van innovatieve, identiteitsrijke en toekomstbestendige interieurs, exterieurs en renovaties. In nauwe samenwerking met opdrachtgevers uit onder meer lokale‐ en nationale overheidsinstanties, multinationals, hoogwaardige dienstverleners, startups en onderwijs instellingen is sinds de oprichting in 1995 voor ruim 100.000 mensen de dagelijkse werkomgeving ontworpen. Gedreven door nieuwsgierigheid en creativiteit ontwikkelt het bureau duurzame oplossingen die bijdragen aan gezondheid en welzijn. Fokkema & Partners werkt daarbij van binnen naar buiten. Op basis van ruimtelijke ervaring wordt de symbiose met materialisatie, gebouwarchitectuur en omgeving gezocht. Dit resulteert in inspirerende interieurs, integrale renovaties, gebouwtransformaties en nieuwbouw. De ontwerpen worden gekarakteriseerd door een verrassende vanzelfsprekendheid. www.fokkema‐partners.nl

Over Dura Vermeer
Met een omzet van circa 1,4 miljard euro en circa 2.800 medewerkers behoort Dura Vermeer tot de top van de Nederlandse bouwindustrie. De onderneming is actief in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur (wegen, beton- en waterbouw, spoor) met projecten in opdracht van derden en voor eigen ontwikkeling en risico. Met meer dan twintig zelfstandige werkmaatschappijen combineren wij een sterke regionale verankering met de kennis, kracht en middelen van een landelijk opererend bedrijf. www.duravermeer.nl

Over de Wilhelminahof
De kantoren van de rechtbank zijn onderdeel van De Wilhelminahof, een ensemble van kantoorgebouwen, een zalencomplex, winkels en een metrostation op de Kop van Zuid. De kantoren en de zittingzalen zijn gescheiden door een met glasplaten overdekt voetgangersgebied. Opgeleverd in 1995 naar ontwerp van Kraaijvanger Urbis / Zwarts & Jansma / Dam & Partners.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?