De strategie van Europese vastgoedbeleggers voor 2020 – Savills

0

Europese vastgoedbeleggers richten strategieën voor 2020 op infrastructuur, betaalbaarheid, duurzaamheid, nieuwe bestemmingen en ‘space as a service’, aldus Savills.

Nu het Europese vastgoedlandschap steeds minder kansen biedt voor organische huurgroei en er verder dalende aanvangsrendementen wordt verwacht, zal de zoektocht naar inkomstengenererende beleggingsmogelijkheden een belangrijke drijfveer zijn voor de investeringsactiviteit in 2020, zo stelt de internationale vastgoedadviseur Savills.

“De beperkte hoeveelheid product van hoge kwaliteit en het sentiment dat bij een late conjunctuurfase hoort zullen ertoe leiden dat beleggers zich diversifiëren binnen verschillende sectoren en regio’s”, aldus Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland. “Nu de kansen voor ‘prime’ beleggingsobjecten in traditionele vastgoedsectoren steeds schaarser worden, zien we dat een groeiend aantal beleggers hun Europese beleggingsstrategie richten op de residentiele sector en alternatieve sectoren.”

Door de demografische ontwikkelingen en florerende stadscentra in Europa is de vraag naar woonruimte toegenomen, en met name naar betaalbare woonruimte, ouderenwoningen en studentenwoningen.

“Aangezien dergelijke beleggingen geweldige kansen bieden voor grote investeerders die op zoek zijn naar duurzame inkomstenstromen met het vooruitzicht van jarenlange huurgroei, is het geen verrassing dat de woningmarkt in 2019 werd aangemerkt als de op één na populairste sector voor vastgoedbeleggingen wereldwijd”, vertelt Bas Wilberts, Head of Alternative Investment bij Savills in Nederland. “Het komende jaar zal door de lancering van verschillende fondsen die zich richten op de woningmarkt en meer specifiek de ‘branded living’ sector de concurrentiestrijd om beschikbare producten op de toch al krappe markten intensiveren, maar wij verwachten dat dat zal leiden tot meer forward funding-deals en nieuwe ontwikkelingen.”

In 2020 zullen beleggers hun beleid met betrekking tot de integratie van duurzaamheidsrisico’s in hun besluitvorming aangaande beleggingen moeten publiceren. En aangezien gebouwen verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van het wereldwijde energieverbruik en 40% van de totale CO2-uitstoot is het onvermijdelijk dat het een uitdaging zal blijven om een directe link leggen tussen lage ESG-risico’s en een hoger rendement. Op termijn verwacht Savills echter dat activa in sectoren zoals betaalbare woonruimte en seniorenwoningen, gezondheidszorg en onderwijs waarschijnlijk zullen profiteren van ESG-beleid, aangezien deze inherent meer ‘ESG-bestendig’ lijken dan andere.

De disruptie die we de afgelopen jaren in alle vastgoedsectoren hebben waargenomen heeft vastgoedbeleggers ertoe gedwongen om ervoor te zorgen dat hun ruimtes aangepast kunnen worden aan technologische verandering, met name in tijden van economische onzekerheid. Als gevolg van de urgente behoefte aan meer betaalbare woonruimte in de Europese steden is en blijft herbestemming van verouderde of slecht presterende objecten een realistisch en winstgevend alternatief voor beleggers.

De leegstand in de Europese CBD’s is lager dan ooit, en Savills heeft geregistreerd dat gebruikers de huurprijzen van A-klasse kantoorruimte sinds 2014 gemiddeld met 4-6% procent per jaar hebben zien stijgen, waardoor hun winstmarges kleiner zijn geworden. Als reactie daarop maken ‘corporates’ in steden zoals Parijs en Amsterdam steeds vaker gebruik van flexibele werkruimte. En hoewel deze kantoorruimte betaalbaarder is, sluiten de aanvullende services in deze vaak ‘coole’ werkruimtes perfect aan op strategieën om talent aan te trekken.

“’Space as a Service’ heeft dit jaar nogal wat negatieve aandacht in de media gekregen, maar ook 2019 was weer een topjaar wat betreft de opname van kantoorruimte door flexibele providers, die goed was voor 12% van de totale opname in Europa, ten opzichte van 10,5% in 2018”, vertelt Ed Bouterse, Head of Workthere in Europa. “Het geval van WeWork is een goed voorbeeld van de kansen en risico’s die dit model biedt, maar ondanks de negatieve publiciteit is deze trend onomkeerbaar en breidt deze zich uit naar andere sectoren met de komst van een aantal nieuwe nichespelers.”

De sterke verstedelijking en snel toenemende dichtheid in Europese hoofdsteden hebben de ongebreidelde stadsuitbreiding van de afgelopen tien jaar aanzienlijk versterkt. Als steden succesvol willen blijven, zijn goede verbindingen essentieel. Daardoor lopen of starten er momenteel stedelijke infrastructuurprojecten in verschillende gateway-steden, waaronder Amsterdam (doortrekken Noord-Zuid lijn), Londen (Elizabeth Line), Parijs (Grand Paris Express) en Berlijn (uitbreiding van U-Bahn en tram).

“De ontwikkelactiviteit in deze nieuwe hotspots levert op de markt geweldige kansen op voor beleggers, met name in markten waar ‘prime’ product schaars is”, aldus Jordy Kleemans.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?