Record decennium voor de Nederlandse vastgoedmarkt

0

Volgens het vandaag door internationale vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Market in Minutes – The Netherlands Q4 2019’, heeft de Nederlandse vastgoedmarkt vergeleken met 10 jaar geleden vele records verbroken. De meest opmerkelijke ontwikkelingen in het afgelopen decennium:

  • De instroom van buitenlands kapitaal is bijna verdubbeld; van 26% in 2010 tot 47% in 2019 tot nu toe
  • Het opnamevolume van logistiek vastgoed is gestegen met 127%
  • De huurprijzen in Utrecht CBD zijn gestegen met 48%
  • Het investeringsvolume in studentenhuisvesting en gezondheidszorg is met 1000% gestegen

Jan de Quay, Managing Director bij Savills, zegt: “Door diversificatie en spreiding van investeringen, is de Nederlandse vastgoedmarkt een stuk veerkrachtiger dan 10 jaar geleden. In het afgelopen decennium zagen we drie grote veranderingen optreden in de belangrijkste Nederlandse vastgoedsectoren; de huurprijzen zijn sterk gestegen, er is veel kapitaal beschikbaar gekomen en het totale investeringsvolume is flink gegroeid. Opvallend is dat de internationale politieke onzekerheden geen remmende invloed lijken te hebben op de Nederlandse vastgoedmarkt. Ook in economisch perspectief staan alle seinen op groen. We verwachten dan ook voor 2020 wederom een bovengemiddeld investeringsvolume van €17 à €18 miljard.”

Een nieuw decennium; welke factoren zijn van invloed op de Nederlandse vastgoedmarkt?
Gebrek aan geschikt aanbod, veel beschikbaar kapitaal en lage rentes zijn en blijven belangrijke drijfveren achter de Nederlandse vastgoedmarkt. Naast deze factoren wordt de vastgoedmarkt geconfronteerd met de gevolgen van recente wetgeving op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening: het stikstofprobleem (vervallen PAS). Dit laatste wordt vooral gezien als bedreiging voor de vastgoedmarkt, omdat het betekent dat het aantal nieuwbouwprojecten zal afnemen. Momenteel zoekt de Nederlandse overheid naar oplossingen om de stikstofkwestie aan te pakken.

Jordy Kleemans, Head of Research bij Savills, licht toe: ”De timing van deze problematiek is op zijn zachtst gezegd onfortuinlijk, nu meerdere nieuwbouwprojecten al zijn stilgelegd in een tijd waarin het aanbod al niet aan de stijgende vraag kan voldoen. Over het algemeen leidt krapte tot waardestijging en huurgroei, en deze twee factoren zullen dan ook resulteren in een aanhoudende beleggersinteresse.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?