Woningverkoop nieuwbouw glijdt verder weg

0

Het schuurde al enige tijd en het aanbod was al tot flinke diepte geslonken. Opnieuw doet de verkoop van nieuwe koopwoningen een stevige stap terug. Dit zegt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers bij de verkoopcijfers van de maand november van nieuwe koopwoningen.

In november verkochten de gezamenlijke woningbouwers en projectontwikkelaars 3.175 woningen onder garantie. Daarmee is het de slechtste novembermaand sinds het einde van de huizencrisis in 2015. Normaal gesproken is november by far de beste verkoopmaand van het jaar.

Het hele jaar 2019 lijkt nu af te stevenen op hooguit 30.000 woningverkopen nieuwbouw, wat minder is dan de eerdere jaarprognose (32.000) van NVB. Dat is maar liefst 12% minder dan in 2018 en zelfs 18% minder in vergelijking met twee jaar eerder.

Terwijl de roep om meer woningbouw steeds luider klinkt, zijn de vooruitzichten voor 2020 helaas niet veel beter. Integendeel, het is vooral het gebrek aan (betaalbare) bouwlocaties, waar de woningbouw steeds meer op vastloopt. Ook de opstapeling van eisen bij vooral gemeenten doet de woningbouw geen goed. Daarnaast bestaat nog het risico dat de huidige oplossingen voor de stikstof- en PFAS problematiek niet ingevoerd worden.

Recente cijfers van het CBS over het aantal bouwvergunningen laten eveneens een afname zien. Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe huur- en koopwoningen is 20% lager dan vorig jaar.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?