Koning opent duurzame Unilever Foods Innovation Centre

0

Vanmiddag opende Koning Willem-Alexander het Unilever Foods Innovation Centre, Hive, op Wageningen Campus. Ruim 500 Unilever medewerkers werken hier samen aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties. Het energieneutrale gebouw omvat naast kantoren diverse laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek waarin nieuwe producten op kleine schaal worden ontwikkeld en getest. De nieuwe onderzoeksfaciliteit voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen dankzij een geïntegreerde samenwerking met experts op het gebied van innovatieve architectuur, bouw en ontwikkeling: Dura Vermeer Bouw Hengelo, Paul de Ruiter Architects, adviesbureau DWA. Fokkema & Partners Architecten heeft voor Unilever het circulaire interieur ontworpen. Door dit integrale design & build proces ontving het ontwerp de maximale duurzaamheidscertificering, BREEAM-NL Outstanding. Dit maakt het Foods Innovation Centre officieel tot het duurzaamste multifunctionele gebouw ter wereld.

Het Unilever Foods Innovation Centre is een energieneutraal gebouw. Op het dak zijn 1.550 zonnepanelen geplaatst en ook het glazen dak is voorzien van zonnecellen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Een compacte bouwvorm zorgt ervoor dat energieverliezen worden beperkt. Daarnaast zijn diverse technieken toegepast, zoals aanwezigheidsdetectie, om het gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te laten functioneren. Hoge isolatiewaarden in zowel het glas, de dichte gevels als de vloer zorgen voor een laag energiegebruik en hoog comfort. Met aandacht voor (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Nieuwe hub voor kennisdeling
Het innovatiecentrum vormt een belangrijke nieuwe hub voor kennisdeling tussen Unilever en andere partijen op de campus, zoals onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research. Deze kruisbestuiving wordt gestimuleerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Zo geeft de komst van het Foods Innovation Centre een extra impuls aan de ambitie van Wageningen om een wereldwijd toonaangevend kennishart op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences te worden.

Intensieve co-creatie
Gedurende het ontwerp en het ontwikkelproces is intensief samengewerkt met de medewerkers van de kantoren, laboratoria en keukens van de voormalige Unilever R&D locaties uit Nederland, Polen en Duitsland die naar de nieuwe locatie in Wageningen verhuisden. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen is stap voor stap vormgegeven. Door deze co-creatie is een transparant en connectief gebouw ontstaan waarin duurzaamheid, innovatie en kennisuitwisseling centraal staan.

Gezondheid en welzijn als basis voor de indeling
Daar waar je bij de meeste bedrijfsgebouwen direct bij de entree tegen een beveiligings-barrière aanloopt, wilde Unilever het tegenovergestelde: een gebouw dat ‘open by default’ is. Bij binnenkomst in de zes meter hoge publieke hal staat openheid, transparantie en food-beleving centraal. Hier heeft een traditionele receptie plaatsgemaakt voor een royale bar. Iedere bezoeker, student of geïnteresseerde is welkom voor een kop thee of een gezonde lunch met direct zicht op de Pilot Plant, de mini-fabriek van Unilever.

Tegenover de bar ligt een grote demo-keuken waar gedurende de dag culinaire sessies en proeverijen plaatsvinden die voor iedereen zichtbaar zijn. Even verderop bevindt zich een open auditorium, deze ruimte gebruikt Unilever als Town Hall area waar food innovators kennisdelen door middel van lezingen en symposia.

Het auditorium verbindt de begane grond met de voor alle bezoekers toegankelijke Food Market, de publieke vergaderruimten en het restaurant op de eerste verdieping. Grenzend aan de Food Market ligt een ‘shop-in-shop’ zone waar partners van Unilever de kans krijgen een kantoor in te richten en actief onderdeel worden van het Foods-ecosysteem. In deze hal zoekt Unilever in eigen huis de kruisbestuiving op andere externe partners op de Wageningen Campus. Op de begane grond bevinden zich tevens de Foods Experience Kitchens. Deze vier innovatiekeukens vormen, samen met de grote demo keuken, de creatieve showcase voor de chefs van Unilever. Zij gebruiken de keukens dagelijks als proefkeuken voor culinaire sessies met externen, kooktrainingen en speciale lunches en diners voor gasten.

Een licht atrium met zonnedak en brede houten trap verbindt de begane grond met de kantoren en laboratoria van Unilever. Onder het gehele pand is een verdiepte parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is. Atelier LOOSvanVliet ontwierp de tuin waarin de architectuur en duurzaamheid van het gebouw van binnen naar buiten toe wordt voortgezet.

Duurzame toepassingen, technologieën & innovaties
Alle toepassingen, technologieën en innovaties in het Unilever Foods Innovation Centre zijn afgestemd op het gebouw, de functionaliteit van de ruimten en de behoeften van de organisatie. Een combinatie van bewezen technieken en innovatieve oplossingen op maat, zorgen voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. Zo zorgt bijvoorbeeld ionisatie van de ventilatielucht voor een verbetering van de luchtkwaliteit door het reduceren van bacteriën, virussen en schimmels op energiezuinige wijze.

Volledig circulair interieur
Met het sluiten van drie Unilever R&D locaties in Nederland, Duitsland en Polen, werd het ontwerpteam uitgedaagd om zoveel mogelijk meubilair en interieurelementen uit de bestaande sites te verhuizen naar het nieuwe Foods Innovation Centre. Deze circulaire gedachte vormt het uitgangspunt voor alle materiaalkeuzes en detailleringen in het interieur. Een integraal concept werd bedacht dat de bonte verzameling bestaand meubilair, met alle bestaande stofferingen, bureaubladen en schoonheidsfoutjes, volledig omarmt.


Over Dura Vermeer
Dura Vermeer is een ontwikkelende bouwer werkzaam in heel Nederland, met een omzet van meer dan 1,1 miljard en ongeveer 2.500 medewerkers, valt het bedrijf in de top van de Nederlandse bouwmarkt. Dura Vermeer werkt voornamelijk in de ontwikkeling, engineering, bouw, onderhoud en renovatie van projecten in zowel bouw als infrastructuur. Wij werken uitsluitend in Nederland en hebben bijna 160 jaar ervaring en expertise. Onze klanten behoeven steeds meer kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossingen en faciliteiten voor leefbaarheid, huisvesting, werk, recreatie, mobiliteit en veiligheid en dat bieden wij. We werken samen met klanten, aannemers en anderen die betrokken zijn bij het bouwproces om op basis van onze merkwaarden klantgericht, betrouwbaar en inventief te bouwen. www.duravermeer.nl

Over Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects is trendsetter op het gebied van duurzame architectuur en koploper in Nederland in het realiseren van energieneutrale gebouwen met een duurzaamheidcertificaat. De architectuur van Paul de Ruiter Architects levert niet alleen energie in technische maar ook in menselijke zin. Waarden zoals gezondheid en productiviteit vormen samen met meetbare feiten zoals daglicht optimalisatie het uitgangspunt voor intelligente en duurzame projecten. Op deze manier ontwerpt Paul de Ruiter Architects gebouwen met een aangenaam binnenklimaat waarin inspiratie en connectiviteit tussen mensen centraal staat. Het portfolio van Paul de Ruiter Architects bestaat uit woningbouw, hotels, kantoren, onderwijsgebouwen, openbare gebouwen, laboratoria, theaters en infrastructurele werken. Voor meer informatie: www.paulderuiter.nl.

Over DWA
Duurzaamheid zit in het DNA van DWA. We praten er niet over, we doen het gewoon. DWA maakt duurzaamheid werkend. We adviseren en ontwerpen, maar we zijn er ook als het gebouw gestalte krijgt, als het in gebruik is. We durven te garanderen dat wat we bedenken ook echt werkt. Dat onze innovatieve oplossingen bijdragen aan energiebesparing, comfort, gezondheid en productiviteit. DWA is koploper in de energietransitie als het gaat om het aardgasvrij maken van gebouwen en het realiseren van slimme gebouwen waar we data van écht nut maken. Dat doen we met 120 enthousiaste professionals, die intrinsiek gemotiveerd zijn om Nederland te verduurzamen. www.dwa.nl

Over Fokkema & Partners Architecten
Fokkema & Partners Architecten stelt de gebruiker centraal in het ontwerpen van innovatieve, identiteitsrijke en toekomstbestendige interieurs. In nauwe samenwerking met opdrachtgevers uit onder meer lokale- en nationale overheidsinstanties, multinationals, hoogwaardige dienstverleners, startups en onderwijs instellingen is sinds de oprichting in 1995 voor ruim 100.000 mensen de dagelijkse werkomgeving ontworpen. Gedreven door nieuwsgierigheid en creativiteit ontwikkelt het bureau duurzame oplossingen die bijdragen aan gezondheid en welzijn. Fokkema & Partners werkt daarbij van binnen naar buiten. Op basis van ruimtelijke ervaring wordt de symbiose met materialisatie, gebouwarchitectuur en omgeving gezocht. Dit resulteert in inspirerende interieurs, integrale renovaties, gebouwtransformaties en nieuwbouw. De ontwerpen worden gekarakteriseerd door een verrassende vanzelfsprekendheid. www.fokkema-partners.nl

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?