Savills ziet instroom ‘Oosters kapitaal’ in Nederlandse vastgoedmarkt verdubbelen

0

Volgens het vandaag door internationale vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Market in Minutes – The Netherlands Q3 2019, staan partijen uit het Midden-Oosten en Azië op het punt nieuwe grote investeringen te doen in de Nederlandse vastgoedmarkt. Deze beleggingen gaan er naar verwachting voor zorgen dat het aandeel van ‘Oosters geld’ in de Nederlandse vastgoedmarkt dit jaar minimaal wordt verdubbeld.

Historisch gezien werd er voornamelijk door partijen uit het VK, Duitsland en België in Nederlands vastgoed belegd. Inmiddels wordt er naast VS en ‘Oosters kapitaal’, ook (weer) structureel belegd door bijvoorbeeld Zweedse, Hongaarse en Griekse beleggers. Deze grotere variatie geldt niet alleen voor de spreiding van Europese partijen, maar zeker ook voor partijen van buiten Europa.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy, licht toe: “Tot 5 jaar geleden, kwam bijna 90% van het belegd vermogen in Nederlands vastgoed uit Europa zelf. In de afgelopen jaren is dit aandeel structureel gedaald tot een percentage van tussen de 70% en de 80%. Dit komt door de sterke groei van kapitaal afkomstig uit Noord-Amerika, maar ook door de verdubbeling van kapitaal uit Azië en het Midden Oosten.”

Naast partijen uit China, Singapore en Qatar, zijn de laatste twee jaar inmiddels ook partijen uit India, De Verenigde Arabische Emiraten, Korea en Saudi Arabië ingestapt. De afkomst van het in Nederland belegd kapitaal is dus veel meer gespreid en daarmee duurzamer dan in het verleden.

Top 3: Grootste nieuwe toetreders op de Nederlandse vastgoedmarkt (sinds 2015), inclusief dominante investeringscategorieën:

  1. Canada (kantoren en woningen)
  2. Zuid-Korea (kantoren en logistiek)
  3. Maleisië (hotels en logistiek)

Top 3: Sterkste groei van investeringsvolume van bestaande buitenlandse investeerders op de Nederlandse vastgoedmarkt (in de afgelopen vijf jaar t.o.v. vijf jaar daarvoor), inclusief dominante investeringscategorieën:

  1. China (kantoren en hotels)
  2. Singapore (hotels)
  3. Zweden (woningen en bedrijfsruimtes)

Jan de Quay, Managing Director Investment, zegt: “Zullen buitenlandse beleggers Nederland de rug toekeren als de groei van onze economie verder vertraagt? Die kans bestaat. Echter, doordat de afkomst van het kapitaal nu zo divers is, zal een terugtrekkende beweging van investeerders uit een bepaald land een veel minder groot effect hebben dan in het verleden het geval was. Deze zeer gespreide instroom van buitenlands kapitaal zorgt voor een extra kurk waarop de Nederlandse vastgoedmarkt drijft.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?