Deutsche Hypo REECOX: Lichte daling Nederlandse vastgoedmarkt

0

Deutsche Hypo REECOX bereikt dieptepunt van 188,4 punten.

De positieve ontwikkeling van de Nederlandse vastgoedeconomie tegen het einde van het eerste kwartaal zette zich aanvankelijk door aan het begin van het tweede kwartaal, hoewel er in mei sprake was van een aanzienlijke terugval: De Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (REECOX) Nederland daalde met 1,6 % ten opzichte van het voorgaande kwartaal en bereikte 188,4 punten aan het eind van het kwartaal. Zodoende is de index in Nederland op dit moment net zo laag als in het voorjaar van 2015. De Deutsche Hypo Euro-Score, die de waarden van de vastgoedeconomie van alle zes onderzochte Europese markten samenvat, kende een vergelijkbare daling van 1,8% en bedraagt nu 232,7 punten.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “De vastgoedmarkt in Nederland is nog steeds zeer goed, de vraag naar vastgoed is enorm. Gezien het feit dat rentestijgingen zich weer naar de verre toekomst hebben verschoven, hebben investeerders nauwelijks echte alternatieven voor investeringen in vastgoed. Ook worden ze daarbij niet afgeschrikt door de steeds hogere prijzen.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland, de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De huidige ontwikkeling wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanzienlijke daling van de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands. Deze daalde met 9,6% ten opzichte van het eerste kwartaal en bereikt zodoende een nieuw negatief record in de totale onderzochte periode van de REECOX (sinds 1991). De duidelijke achteruitgang van de vastgoedaandelenindex heeft echter geen invloed op de totale aandelenmarkt: Na de enorm positieve ontwikkeling van de AEX 25 aan het begin van het jaar, was er in het tweede kwartaal ook een positieve groei van 2,3 %.

“De vraag is hoe lang deze ontwikkeling nog blijft doorgaan. De prijzen lijken langzaam hun top te hebben bereikt. Maar wie weet het? In de huidige vastgoedcyclus lijkt alles mogelijk”, aldus de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?