Hurks wint tender voor 44 duurzame koopwoningen in Utrecht

0

De Gemeente Utrecht heeft Hurks na een tenderprocedure geselecteerd voor de ontwikkeling van bouwveld 4b in Leeuwesteyn. Met het in totaal 44 woningen tellende plan ‘Florijn’ gaat Hurks een nieuw stuk gezonde en duurzame stad maken.

Florijn
Florijn ligt tussen de Eerste Muntmeesterlaan en het Oeverpark aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het plan bestaat uit 11 appartementen en 33 eengezinswoningen in diverse typologieën en prijsklassen. Het betreft een duurzaam project met een ruime, collectieve binnentuin en een verdiepte parkeergarage met parkeerplaatsen voor bewoners.

Fraaie uitstraling met art deco-detaillering
Florijn wordt een fraai stukje Leeuwesteyn. Het stedelijk, half gesloten bouwblok kent veel variantie in de gevels. De woningen worden gebouwd in een moderne interpretatie van de art deco-stijl naar ontwerp van Venster architekten. Het appartementengebouw, gelegen op de hoek van de Eerste Muntmeesterlaan en het Guldenplantsoen, vormt daarbij een eyecatcher door zijn afgeronde hoek, markante entree en het toegepast bronskleurig filigraan metaalwerk met art deco-patroon.

Royale buitenruimte
Alle woningen hebben een royale privétuin, grenzend aan de gemeenschappelijke binnentuin ontworpen door RRog stedenbouw en landschap. De inrichting van de binnentuin zorgt ervoor dat Florijn klimaatadaptief is, onder meer door een waterberging, het beperken van hittestress en het stimuleren van biodiversiteit.

Utrechts karakter
Klaas Verschuure, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn: “Utrecht groeit flink door. Binnen vijf jaar tellen we naar verwachting 400 duizend inwoners. We hebben dus een stevige bouwopgave, onder meer in Leidsche Rijn. Florijn is een mooie toevoeging. De woningen zijn duurzaam en energiezuinig en dat past ook bij onze stad, waar gezond stedelijk leven een belangrijk uitgangspunt is.”

Ontmoeten, spelen en ontspannen
Rogier Middelburg en Joyce de Wit, ontwikkelaars bij Hurks: “We zijn blij om samen met de Gemeente met dit project aan de slag te gaan. Florijn biedt een schitterende woonomgeving voor zowel starters als gezinnen. Het is een toekomstgericht plan, dat is ontworpen op basis van de principes van gezonde, duurzame verstedelijking. We richten het gebied zo in dat bewoners worden uitgedaagd wat vaker de fiets te pakken. Daarnaast creëren we een grote binnentuin met uitbundig groen, die bewoners uitnodigt meer naar buiten te gaan. Deze biedt volop ruimte aan ontmoeten, spelen en ontspannen en bevordert bovendien de biodiversiteit in de stad.”

Duurzaam, energieneutraal en circulair
De woningen zijn zeer duurzaam en energiezuinig, en worden verwarmd én gekoeld met bodemwarmte. Daarmee is het wooncomfort van de bewoners ook in hete zomers gewaarborgd. Op de daken liggen PV-panelen, die een groot deel van de benodigde elektriciteit opwekken. Voor de bouw van de woningen en de inrichting van de binnentuin wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en circulaire materialen.

De kracht van regenwater
Een slim waterbergingssysteem, bestaande uit een buffertank, spiegelvijver en wadi’s zorgen ervoor dat regenwater in Florijn wordt opgevangen en geborgen, waarna het gefaseerd wordt afgegeven. Dit verlicht de druk op het rioolnetwerk. De zichtbaarheid van het waterbergingssysteem zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs in aanraking komen met het belang en de kracht van regenwater.

Partijen
Bij de Florijn-tender werkte Hurks samen met Venster architekten, RRog stedenbouw en landschap, Alba concepts (circulair bouwen), Nieman (duurzaamheid en bouwfysica) en Beumer garantiemakelaars. Nadat de plannen verder zijn uitgewerkt, zal de bouwnaar verwachting in 2020 van start gaan. Voor meer informatie: www.florijnutrecht.nl.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?