HousingAnywhere International Rent Index Q2 2019: Huurprijzen in Europese steden vlakken af

0
  • De trend zichtbaar in het vorige kwartaal zet door
  • Verschillende steden overwegen een huurlimiet
  • De schaarste aan huurwoningen en de behoefte aan oplossingen blijft urgent

Na de voortdurende en soms snelle stijging van de huren in grote Europese steden in de afgelopen jaren lijken de prijzen dit kwartaal een plafond te bereiken en af te vlakken, volgens de HousingAnywhere International Rent Index van juli 2019. De HousingAnywhere International Rent Index analyseert de gegevens van meer dan 88.417 advertenties voor privékamers (in gedeelde woonruimte), studio’s en appartementen met één slaapkamer in Barcelona, Berlijn, Brussel, Madrid, Milaan, Rotterdam en Wenen, van Q1 2018 tot en met Q2 2019. “We zagen het afgelopen kwartaal al een indicatie dat de huurprijzen een plafond gingen bereiken, maar nu zet de trend echt door,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Huurders zijn gewoon niet bereid of in staat om hogere huren te betalen, ook al blijft de schaarste op de woningmarkt zorgwekkend.”

Hoewel we alle huurprijzen in het tweede kwartaal van 2019 opnieuw zagen stijgen, was de stijging minder sterk dan in eerdere kwartalen. Van alle steden die zijn geïndexeerd voor huurprijzen, laat Barcelona jaar op jaar de grootste algehele stijging zien. Kijken we naar het afgelopen kwartaal, dan behoort Barcelona tot de steden met de kleinste algehele stijging. “We naderen een plafond, maar deze afvlakking wordt niet veroorzaakt door een toename van het aantal beschikbare appartementen, studio’s en kamers,” zegt Seelmann. “Er is nog altijd een dringende behoefte aan oplossingen die het aanbod van appartementen en kamers vergroten om het Europese probleem van huisvesting voor young professionals en studenten op te lossen.”

Samenvatting van de top 3 van grootste stijgers

  1. Van alle steden meegenomen in de Huur Index, laat Barcelona jaar op jaar de grootste algehele stijging zien. Prijzen voor appartementen zijn gestegen met 10,07%, studio’s met 7,17% en privékamers met 0,76%. De prijsstijgingen vlakken echter af en een plafond lijkt te worden bereikt: kijken we alleen naar het afgelopen kwartaal, dan is Barcelona een van de steden met een kleine algehele stijging.
  2. Rotterdam laat in vergelijking met 2018 stijgende prijzen over de hele linie zien, met een stijging van 3,27% voor appartementen, 7,31% voor studio’s en 6,50% voor privékamers. Met een gemiddelde huurprijs van EUR 1287 per maand is Rotterdam de duurste stad in de HousingAnywhere International Rent Index.
  3. Brussel blijft een van de goedkoopste steden om te huren, maar in vergelijking met 2018 zagen we in deze stad in Q2 de prijzen voor appartementen stijgen met 2,93%, voor studios met 8,99% en privékamers met 5,59%. De ruime beschikbaarheid van woningen en de flexibele opstelling van de gemeente ten aanzien van projectontwikkeling en transformatie van bestaande bouw zorgen voor een gezonde huurmarkt, voor zowel huurders als verhuurders.

Een huurmaximum is geen oplossing voor de lange termijn
Naar aanleiding van het nieuws dat Berlijn een huurmaximum ging instellen, werd de roep om een dergelijke maatregel ook in andere Europese steden luider. In Nederland wordt de optie momenteel door de Tweede Kamer onderzocht en wordt de ‘noodstop middenhuur’ breed gedragen. Maar hoewel een huurbevriezing kan voorkomen dat de huurprijzen verder stijgen, verandert dit het aanbod niet, stelt Seelmann. Het maakt het in feite minder aantrekkelijk voor projectontwikkelaars en investeerders om nieuwe huizen en appartementen te bouwen: “Als projectontwikkelaars minder verdienen, wordt de woningmarkt een minder aantrekkelijke investeringsoptie. We zien al een effect op het aantal gesloten vastgoeddeals. Volgens het Europe Capital Trends-rapport van Real Capital Analytics daalt het Europese gemiddelde aantal deals met 32% en komt hiermee op het laagste punt in zes jaar. Het stimuleren van nieuwbouw blijft de beste oplossing voor schaarste op de woningmarkt. Op de kortere termijn kan herbestemming van bestaande gebouwen ook wat ademruimte bieden. Er is een dringende behoefte aan dialoog tussen de belanghebbenden – dat wil zeggen de huurders, verhuurders, vastgoedbeleggers en politici. Alleen dan kan er een duurzame oplossing voor de woningmarkt worden gevonden.”

Over de HousingAnywhere International Rent Index
Voor deze huurprijsindex analyseerde HousingAnywhere 88.417 woningen, die tussen januari 2018 en juli 2019 op het platform werden geadverteerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, en vermeldingen die als uitzonderingen werden gezien, buitengesloten. Woningen die als te duur of te goedkoop werden beoordeeld, zijn niet meegewogen voor dit rapport omdat ze de uitkomsten zouden vertekenen. Het rapport betreft steden die een steekproef kunnen bieden die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te houden. Er worden alleen gegevens getoond voor eenpersoonskamers in gedeelde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer.

Over HousingAnywhere.com
HousingAnywhere.com is ’s wereld grootste huisvestingsplatform voor internationale studenten en young professionals met meer dan 50.000 actieve advertenties in ruim 50 landen. Op het verhuurplatform kunnen huurders rechtstreeks in contact komen met verhuurders en huurovereenkomsten voor middellange termijn aangaan. Meer dan 150 partneruniversiteiten raden hun studenten aan om het HousingAnywhere-platform te gebruiken. Het in Rotterdam gevestigde platform telt inmiddels 90 medewerkers.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?