Circulair ontwerp voor nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren

0

Donderdag 27 juni start Heembouw Kantoren met de realisatie van haar nieuwe huisvesting in Berkel en Rodenrijs. Het nieuwe kantoor van 1.600 m² wordt gebouwd op bedrijventerrein Oudeland, op een steenworp afstand van de huidige locatie van Heembouw. Het ontwerp voor het kantoor is samen met Habeon Architecten, het architectenbureau van Heembouw, geheel vanuit een circulaire, duurzame en gezonde gedachte ontworpen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire en/of biobased bouwmaterialen.

In de nieuwe huisvesting komen de ambities van Heembouw op het gebied van ontwerp en realisatie van duurzame en gezonde kantoren samen. Het wordt een showcase én proefcase voor de verdere ontwikkeling van circulaire ontwerp principes, waarin Heembouw als ontwerpende bouwer met Habeon Architecten in samenwerking met New Horizon het voortouw neemt. Hierdoor is Heembouw in staat om de geoogste producten ook daadwerkelijk functioneel toe te passen en deze, waar nodig, het ontwerp aan te passen aan de materialen.

Biobased bouwmaterialen
“Elke dag willen we het een beetje beter doen”, is de duurzaamheidsfilosofie van Heembouw. Het ontwerp voor het nieuwe kantoor in Berkel en Rodenrijs is dan ook meerdere malen aangepast aan de beschikbaarheid van circulaire en/of biobased bouwmaterialen. Samen met New Horizon is een inventarisatie gemaakt van bruikbare materialen, waarbij bijvoorbeeld ook is gekeken naar materialen die vanuit de renovatie projecten van Heembouw konden worden geoogst. Zo krijgt het gebouw o.a. glazen binnenwanden die zijn geoogst vanuit het WTC Schiphol en wordt er bijvoorbeeld een spuitplafond van oude kranten toegepast.

Reduce, re-use en recycle
Het ontwerpproces gestart vanuit het principe reduce , re-use en recycle, waarbij voornamelijk de focus lag op het minimaliseren (reduce: is dit product écht nodig?), zijn de noodzakelijke producten te oogsten (re-use) en zijn de nieuw toe te passen materialen te hergebruiken (recycle). Dit zal resulteren in een gebouw dat in de gebruiksfase energiezuinig is, comfortabel en goed voor het welzijn van de gebruikers én een kleine CO² footprint heeft. Het gebouw krijgt straks o.a. energielabel A++ en comfortklasse A.

Heembouw gaat het kantoor in februari 2020 in gebruik nemen.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?