Savills: Nederland in de top 5 van meest aantrekkelijke logistieke vastgoedmarkten van Europa

0

Volgens het laatste Savills European Onmichannel rapport, is Duitsland het meest aantrekkelijke Europese land voor beleggingen in logistiek vastgoed. De nummer één wordt gevolgd door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Ierland sluit de top 5 af.

Duitsland, dat met 70,2 punten aan de top van de LMA-index (Logistics Market Attractiveness) staat, biedt strategische kansen voor beleggers die willen profiteren van de groeiende en grensoverschrijdende e-commerce, aldus de internationale vastgoedadviseur. Door de toenemende interesse laten prime yields een dalende trend zien, met uitschieters tussen de 4,1% – 4,4%.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan op de tweede en derde plaats op de ranglijst met respectievelijk 68,3 en 68,1 punten. Het VK heeft de meest volwassen e-commerce markt van Europa en laat de laagste spreiding zien tussen internetgebruik en online aankopen, wat betekent dat Britten gewend zijn om online te shoppen. De verwachting is dat de stijgende trend zal voortzetten, met een groei van e-commerce van 6,7% in de aankomende vijf jaar (aldus Statistica). Dit vertaalt zich vervolgens in een groeiende vraag van beleggers naar logistiek vastgoed.

Marcus de Minckwitz Director Regional Investment Advisory EMEA bij Savills, zegt: “Hoewel de effecten over heel Europa voelbaar zijn, toont de Savills LMA Index aan dat West-Europa voorop loopt als het gaat om e-commerce penetratie en daaropvolgend de investeringen in de logistieke vastgoedmarkt. Ondanks de uitdagende sociaaleconomische vooruitzichten, is de verwachting dat de retail omzet in Europa gemiddeld met 2,1% per jaar zullen stijgen. Doordat meer aankopen online zullen plaatsvinden, verwachten wij dat de vraag van zowel beleggers als gebruikers naar logistiek vastgoed verder zal toenemen.”

Nederland staat op de vierde plaats in de index, als markt die nog veel potentie biedt omdat de relatie tussen retail en de logistieke sector nog verder kan versterken.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, voegt toe: “Nederlanders weten de weg naar webwinkels beter te vinden dan andere Europese consumenten, maar ze geven (nog) wel aanzienlijk minder geld uit. Dit biedt ruimte voor substantiële verdere groei van e-commerce in Nederland, wat mijns inziens gaat zorgen voor een toenemende vraag naar logistiek vastgoed in de aankomende jaren.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?