Onderzoek naar eigendomsverhoudingen op de woningmarkt

0

De laatste jaren bestaat in de media de indruk dat woningen en ander vastgoed in toenemende mate in handen komen van buitenlandse partijen en particuliere verhuurders. Dat zou er mogelijk voor zorgen dat er koopwoningen aan de markt worden onttrokken, huizenprijzen en huurprijzen stijgen en dat koopstarters daardoor steeds minder toegang hebben tot de woningmarkt.

Precieze bewegingen en omvang
Om een helder beeld te krijgen van precieze bewegingen en de omvang, heeft het Kadaster onderzoek gedaan in opdracht van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).

Toename eigenaar-bewoners en particuliere verhuurders
In Nederland is in de periode van 2009 tot 2018 zowel het aandeel eigenaar-bewoners als het aandeel particuliere verhuur gestegen met één tot twee procentpunt. Dat lijkt niet veel, maar omdat het over ruim 7 miljoen woningen gaat, kan elke procentuele verschuiving een groot effect hebben op de eigendomssituatie.

Grote regionale verschillen
Het koopgedrag van typen eigenaren verschilt per regio en stad, en daarbinnen van wijk tot wijk. Dat geldt zowel voor aan- en verkopen van woningen als voor het moment waarop eigenaren actief worden. Het opkopen van woningen door particuliere verhuurders beperkt zich niet tot regio’s met een aanzuigende werking, maar manifesteert zich ook in regio’s als Noordoost-Groningen en Parkstad Limburg.

Meer woningen naar particuliere verhuurder
Nationaal is het aandeel verkochte koopwoningen aan particuliere verhuurders gestegen van 2 procent in 2009 naar 5 procent in 2017. In een aantal grote steden en studentensteden ligt dit percentage boven de 10 procent en in specifieke wijken zelfs boven de 20 procent.

Het hele rapport lezen?
Wilt u het onderzoek ‘Kopen om te verhuren: onderzoek naar veranderingen in eigendomsverhoudingen op de woningmarkt’ lezen? Lees het onderzoeksrapport.
Meer lezen over de rol van particuliere investeerders specifiek in studentensteden? Lees de onderzoekspecial ‘Koopstarters en particuliere investeerders in studentensteden’.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?