Syntrus Achmea realiseert outperformance op woningen; sterke prestaties winkel- en kantoorportefeuilles

0

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft vorig jaar een hoger rendement gerealiseerd op woningen dan de MSCI-benchmark. Het gemiddelde rendement bedroeg 19,2 procent: 0,6 procentpunt hoger dan de MSCI-woningen (18,6 procent). Van het beheerd vermogen in vastgoed bij Syntrus Achmea is het grootste deel belegd in woningen.

Het hoge rendement komt direct ten goede aan de pensioenfondsen en andere institutionele beleggers voor wie Syntrus Achmea het vermogen belegt in vastgoed en hypotheken. “Voor onze klanten is dit dan ook uitstekend nieuws”, zegt directievoorzitter Arthur van der Wal. “Goede rendementen op hun beleggingen helpen pensioenfondsen om hun deelnemers een goed en betaalbaar pensioen aan te bieden.”

De outperformance bij woningen is een gevolg van een aangescherpte acquisitie- en dispositiestrategie in combinatie met actief asset management. Zo was de bezettingsgraad hoger dan de benchmark en waren de exploitatiekosten (exclusief verduurzamingen) gemiddeld lager bij een licht stijgende huurderstevredenheid. Gemeten over de afzonderlijke woningportefeuilles (separate accounts en huisfondsen) leverden zes van de negen portefeuilles een outperformance.

In de sector winkels behaalden drie portefeuilles waar Syntrus Achmea mee doorgaat een outperformance ten opzichte van de benchmark (MSCI-winkels: 5,0 procent). De portefeuilles in afbouw drukten het gemiddelde rendement echter naar 3,5 procent, vooral door afwaarderingen bij verkopen. De kantoorportefeuilles behaalden een outperformance van 15,7 procent (MSCI-kantoren: 15,2 procent). In de sector zorgvastgoed, waarvoor nog geen specifieke MSCI-benchmark is, bedroeg het rendement 8,6 procent: ruim boven de absolute return benchmark (7,0 procent).

In totaal participeerde Syntrus Achmea in 2018 met tien portefeuilles in de MSCI Nederlandse vastgoedindex. Deze portefeuilles hadden samen een omvang van 8,4 miljard euro.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?