Nieuw Haags studentencomplex Leemansplein geopend

0

Ze konden er zo in, de studenten die onlangs het nieuwe Haagse studentencomplex Leemanstoren betrokken. Geen verfkwast, geen rol vloerbedekking kwam er aan te pas. De bewoners hoefden alleen hun meubels mee te nemen, want de studio’s zijn volledig gestoffeerd, maar toch betaalbaar voor studenten. Met de komst van de toren heeft Den Haag er in één keer ruim 480 studentenwoningen bij. Donderdag 23 mei werden ze feestelijk geopend.

De 70 meter hoge Leemanstoren op het Leemansplein werd gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO door de ontwikkelcombinatie Plegt-Vos Bouwgroep en Ten Brinke Slot Projectontwikkeling. De bouw begon medio 2017. Het gebouw heeft 481 studio’s verspreid over 22 verdiepingen. Het overgrote deel ervan is inmiddels bewoond. In de zomer betrekken nog eens 140 internationale studenten hier een woning.

Van de 481 woningen zijn er 198 ingericht voor internationale studenten die in Den Haag studeren. Die woningen zijn volledig gestoffeerd en gemeubileerd en worden verhuurd via de onderwijsinstellingen. De overige 283 woningen zijn voor reguliere studenten. Zeker in relatie tot de huurprijs is het bijzonder dat deze woningen al zijn voorzien van vloerbedekking, wandafwerking en gordijnen. Huurders betalen € 348, inclusief servicekosten en na aftrek van huurtoeslag (vanaf 18 jaar). Daarvoor hebben de bewoners een studio van 21 m² met woongedeelte, keuken en badkamer.

Ontwerpopdracht
Behalve een wasserette en een fietsenstalling heeft het complex een gemeenschappelijke ruimte die tot stand kwam met inbreng van studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Vorig jaar schreef DUWO een ontwerpopdracht voor een ‘common room’ in een studentencomplex uit, waarvoor 20 studenten ideeën aanleverden. Uit twee inzendingen werden uiteindelijk elementen overgenomen. Zo heeft de Common Room in de Leemanstoren een dorpspleineffect met ontmoeting rond de dorpspomp (die hier uiteraard een koffieautomaat is). Ook is er een bibliotheekruimte, waar studenten kunnen studeren. De twee ruimtes kunnen worden samengetrokken voor bijvoorbeeld een studentenfeestje.

Het gebouw zelf is ontworpen door KOW Architecten uit Den Haag.

Duurzaamheid
De Leemanstoren is het eerste studentencomplex van DUWO waar bewoners per woning afvalbakken voor gescheiden inzameling hebben. Het gaat hier om een samenwerkingsproject met de gemeente Den Haag voor de inrichting van een milieustraat. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam: zonnepanelen zorgen voor stroomopwekking en het gebouw is aangesloten op de stadsverwarming

Fijne woonplek
Voor studenten is de Leemanstoren een fijne woonplek. Het gebouw staat op de campus en horeca, openbaar vervoer en winkels liggen vlakbij. Dat geldt ook voor de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan. Je kunt dus zo vanuit je bed de collegezaal inrollen. De gezellige Stationsbuurt is om de hoek en het centrum van Den Haag is een kwartiertje lopen. Met de komst van de Leemanstoren wonen er op de Haagse campus bijna 2.000 studenten in DUWO-woningen.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?