Deutsche Hypo REECOX: Nederlandse vastgoedconjunctuur stagneert

0

De Nederlandse vastgoedconjunctuur is in het eerste kwartaal van 2019 gestagneerd. Nadat de Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (REECOX) 2018 is geëindigd op 191,3 punten, staat deze nu op 191,4 punten. In dit opzicht blijft REECOX Nederland verder op een niveau dat voor het laatst pas in de zomer van 2015 lager was. De Deutsche Hypo-Euroscore, die de vastgoedconjunctuurwaarden samenvat van alle zes Europese markten die hieronder vallen, steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 1,6% naar 236,8 punten.

Wouter de Bever, hoofd van de Deutsche Hypo-vestiging in Amsterdam: “In het kader van de aanhoudende rendementscompressie is te merken dat investeerders terughoudend zijn. Velen zijn inmiddels voorzichtig met nieuwe wooninvesteringen, maar aarzelen ook om weer vol te investeren in de kantoorsector. Daarbij is er in Nederland inmiddels weer een tekort aan kantooroppervlak aan het ontstaan en kan momenteel moeilijk worden voldaan aan de stijgende vraag naar grote, op prime locaties gelegen, kantoorgebouwen.”

De Deutsche Hypo REECOX laat elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedconjunctuur in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland zien. De berekening voor elk van de zes landen wordt gemaakt aan de hand van vijf variabelen. In Nederland zijn dit AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland, de basisrentevoet conform ECB-basisrente en de rentevoet voor Nederlandse staatsleningen met een tienjarige looptijd. In het eerste kwartaal van 2019 heeft de beursindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands zich na de historische koersdaling in het laatste kwartaal licht kunnen herstellen, maar blijft ondanks een stijging van 6,4% nog steeds onder de grens van 900 punten (898,8 punten). De Nederlandse beursindex AEX 25 groeide met dubbele cijfers (12,5%) en bereikt nu ca. 548 punten. Daarentegen daalde het zakelijk klimaat in het eerste kwartaal van 2019 met 2,2%.

“Al met al is het vooral afwachten en toekijken wat de klok slaat in de actuele marktfase. De ontwikkeling van de Nederlandse vastgoedconjunctuur is in het eerste kwartaal van 2019 precies 0,0%. Daarbij komt de onzekerheid over de brexit, die voor Nederland over het algemeen grote gevolgen kan hebben”, benadrukt de Bever.

Lees hier REECOX 01-2019.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?