Savills: Welke wereldwijde vastgoedmarkten zijn het beste bestand tegen disruptie?

0
  • De top 4 van de ‘Savills Resilient Cities Index’ bestaat uit New York, Tokio, Londen en Los Angeles. Deze veerkrachtige steden zijn nu en de komende tien jaar het best bestand tegen wereldwijde disruptie
  • Steden in India, China en het Midden-Oosten worden veerkrachtiger; dit biedt kansen voor beleggers met een langetermijnvisie. Met name Chinese steden zijn opkomend, en zullen binnen 10 jaar 43 plekken innemen van de top 100 ranglijst
  • De veerkrachtige steden worden op de hielen gezeten door relatief onbekende ‘Challenger Cities’

Durfkapitalisten die op zoek zijn naar rendement op de lange termijn kunnen zich richten op steden in het Midden-Oosten, India en de opkomende steden in China, zoals Riyad in Saoedi-Arabië en Delhi in India. Deze markten trekken momenteel nog relatief weinig aandacht, maar zullen de komende decennia waarschijnlijk snel groeien en kunnen daarnaast snel inspelen op de continue veranderende wereld.

Deze opkomende regio’s zijn opgenomen in de ‘Savills Resilient Cities Index’, die is gepubliceerd als onderdeel van het Impacts-onderzoek. De internationale vastgoedadviseur heeft onderzocht welke steden bestand zullen zijn tegen, of gebruik zullen kunnen maken van, de politieke, demografische en technologische disrupties waarmee de wereldwijde vastgoedsector vandaag de dag en de komende 10 jaar wordt geconfronteerd.

Hoewel de ranglijst tot 2028 aangevoerd zal blijven door New York, Tokio, Londen en Los Angeles als de vier meest veerkrachtige steden, vestigt Savills de aandacht op acht ‘concurrerende steden’, ook wel ‘Challenger Cities’, die de top 50 zullen binnenkomen en in het volgende decennium de grootste sprongen zullen maken in de ranglijst.

Figuur 1 – ’Challenger Cities’, de steden waarvan Savills verwacht dat ze minstens 10 plaatsen gaan stijgen en tegen 2028 in de top 50 van de ‘Resilient Cities Index’ zullen staan. N.B. Bangalore stond niet op de ranglijst van 2008 omdat het een bbp had van minder dan US$ 50 miljard.

Deze ‘Challenger Cities’ staan klaar om de gevestigde steden van de troon te stoten door disruptie in hun voordeel te gebruiken, omdat ze vaak sneller en flexibeler kunnen reageren op snelle veranderingen in technologie en maatschappij, aldus Savills. Vastgoedbeleggers met een langetermijnperspectief doen er goed aan deze steden in de gaten te houden. Geen enkele stad in de VS of Europa heeft de status van ‘Challenger City’ gekregen van Savills. Londen en Parijs zijn de enige Europese steden die in de top 20 van de gehele index staan.

Sophie Chick, Director World Research van Savills, licht toe: “Deze acht ’Challenger Cities’ hebben een aantal dingen met elkaar gemeen; tussen nu en 2028 zullen zij een aanzienlijke groei van hun bbp en besteedbaar inkomen laten zien. Tevens zal het afhankelijkheidsratio in verhouding tot andere grote steden lager liggen, wat wil zeggen dat er een gunstigere verhouding zal zijn tussen mensen in de werkende leeftijdscategorie ten opzichte van mensen in de niet-werkende leeftijdscategorie.”

Figuur 2 – Resilient Cities Index: de top 20 meest veerkrachtige steden in de komende 10 jaar, volgens Savills Impacts.

Simon Hope, Head of Global Capital Markets bij Savills, vult aan: “De ‘Resilient Cities’ lijst lijkt bijna onveranderlijk te zijn, maar duidelijk is dat het thema ‘disruptie’ op de kaart staat en dat we een aantal ingrijpende veranderingen zullen zien in de manier waarop de maatschappij functioneert en hoe bedrijven in de komende 10 jaar werken. Wat vastgoedbeleggers uit onze Resilient Cities Index kunnen concluderen, is dat de gevestigde wereldsteden het komende decennium nog goed bestand zullen zijn tegen disruptie. Er wordt nog veel geïnvesteerd in deze steden, aangezien ze als ‘veilige havens’ worden beschouwd. De top 10 van wereldsteden waar in 2018 het meeste binnenlandse en grensoverschrijdende kapitaal naartoe stroomde, vormt een afspiegeling van deze oude wereldorde. Het gevolg hiervan is echter dat de vastgoedprijzen er hoog zijn en dat de concurrentie hevig is.”

“Daarom bieden de acht door Savills geïdentificeerde ’Challenger Cities’ een alternatieve beleggingsmogelijkheid. Hoewel er risico’s bestaan, zullen deze steden grote sprongen gaan maken op de ranglijst naarmate ze aantonen bestand te zijn tegen toekomstige uitdagingen. Wij adviseren beleggers met een langetermijnvisie om te onderzoeken hoe ze voet aan de grond kunnen krijgen in deze markten. Het zijn met name de Chinese steden in onze index die uitstekende beleggingskansen zullen bieden. Op dit moment komt één op de vijf wereldburgers uit China en zolang deze economie blijft groeien, is het een kwestie van tijd voordat het de grootste ter wereld is.”

Paul Tostevin, Director World Research bij Savills, vult aan: “Al onze ’Challenger Cities’ liggen in China, India en het Midden-Oosten. Hoewel een aantal van deze steden, zoals Delhi, Mumbai, Bangalore, Riyad en Djedda internationaal bekend zijn, staan ze nog niet op de radar van beleggers in wereldwijd vastgoed. De Chinese steden Guangzhou, Nanjing en Ningbo zijn relatief onbekend, ondanks het feit dat ze een miljoenenpopulatie hebben. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat de bevolking jong is, dat de welvaart toeneemt en dat ze in staat zullen zijn om zich snel aan te passen aan de toekomstige disrupties.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?