Savills: Trendbreuk zichtbaar in flex-markt; Groei houdt aan in hoogconjuctuur

0

De markt voor flexibele kantoorconcepten is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Zo is de opname door exploitanten van flexibele kantorenconcepten in de afgelopen 5 jaren met maar liefst 242% gestegen. Sinds de opkomst van flex-kantoren in de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft de flex-markt al eerder periodes van forse groei laten zien, maar kende daarna ook steeds periodes van krimp. In tegenstelling tot voorgaande periodes, laat de flexibele kantorenmarkt voor het eerst ook tijdens een periode van hoogconjunctuur groei zien. Dit blijkt uit het vandaag door internationale vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Spotlight Flexibele kantoorruimte: Trendbreuk zichtbaar in flex-markt’.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills, legt uit: “In het verleden werd het flex-kantoor door verhuurders met name ingezet als oplossing voor leegstand in tijden van laagconjuctuur. Wanneer de economie aantrok, werd het animo voor flexibele kantoren meteen minder. Voor het eerst sinds de intrede van flex-kantoren zien we een trendbreuk. Ondanks dat de economie in de afgelopen jaren floreerde, bleef de markt voor flexibele kantoren zich sterk ontwikkelen. In 2018 nam de flex-markt 9,3% in van de totale kantooropname; een jaar eerder bedroeg dit aandeel nog 7,6%.”

Erik Beekman, Director Tenant Representation bij Savills, vult aan: “Belangrijk in deze trendbreuk is de ‘flexibilisering van de maatschappij’, met bijbehorende verandering van wensen en eisen van gebruikers. De locatieafhankelijkheid en vastheid van werknemers neemt af. Dit resulteert in een groei van flexibele contracten, thuiswerkers, ZZP’ers en een toename van kleinere transacties. Door de toename van het aantal verschillende typen flex-concepten, de toenemende professionaliteit van de aanbieders en de geografische spreiding, wordt flexibele kantoorruimte een steeds serieuzer alternatief voor conventionele kantoorruimte.”

Potentiële groei van de flex-markt
De komende jaren zal de flex-markt verder groeien en een nog substantiëler aandeel innemen van de kantorenmarkt. De verwachting is dat de opname van flex-kantoren in 2019 voor het eerst boven de 10% zal uitkomen in Amsterdam. Op korte termijn zal dit stijgen naar 25% tot 30%. Savills baseert deze voorspelling op de groei in vergelijkbare Europese hotspots. Voorlopers hierin zijn Brussel, Londen West End en Stockholm, waar het opname aandeel van flex-kantoren inmiddels ruim boven de 20% ligt. Kijkend naar de aantrekkingskracht en de structuur van de stad, dan heeft Amsterdam minimaal dezelfde potentie als genoemde steden. Hierbij speelt de sterke aantrekkingskracht op millenials, die andere eisen stellen aan een werkomgeving, een belangrijke rol aangezien de beroepsbevolking in 2024 voor 75% uit millenials zal bestaan.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?