HousingAnywhere European Rent Index Q1 2019: Huurprijzen in Europese steden blijven stijgen, maar plafond lijkt in zicht

0
  • Huurprijzen in Barcelona en Madrid stijgen het snelst
  • De huren lijken een plafond te bereiken, terwijl de vraag naar woonruimte blijft stijgen
  • De dreigende Brexit verhoogt de mobiliteit van young professionals, waardoor de markt nog verder onder druk komt te staan
  • HousingAnywhere roept op tot nauwere samenwerking tussen steden en vastgoedontwikkelaars

Onderzoek door huisvestingsplatform HousingAnywhere laat zien dat de opwaartse trend voor huurprijzen van het afgelopen jaar zich voortzet in het eerste kwartaal van 2019 in alle grote Europese bestemmingen voor young professionals en studenten. De HousingAnywhere Huur Index voor Q1 2019 analyseert gegevens van advertenties van privékamers (in een gedeelde accommodatie), studio’s en appartementen met één slaapkamer. Steden opgenomen in dit rapport zijn Barcelona, Berlijn, Brussel, Madrid, Milaan, Rotterdam en Wenen, in de periode van Q4 2017 tot en met Q1 2019. De stijging van de huurprijzen volgt op een toenemend tekort aan beschikbare huurwoningen, toenemende concurrentie tussen internationale studenten en young professionals om een goede woning te vinden en een toename in het aanbod van premium appartementen tegen hogere prijzen.

In het eerste kwartaal van 2019 was een stijgende lijn zichtbaar in de huurprijzen voor eenpersoonskamers, studio’s en appartementen met één slaapkamer. De meest opvallende stijgingen waren voor appartementen met één slaapkamer in Barcelona, met een toename van 7,80%, en voor studio’s in Madrid, met een toename van 7,79%. Madrid en Barcelona behoren momenteel nog steeds tot de grote Europese steden met de laagste huurprijzen, maar lijken hun achterstand in te lopen.

Top 3 snelste stijgers
– Barcelona zag de prijs van huurappartementen met één slaapkamer het afgelopen jaar aanzienlijk stijgen. De gemiddelde prijs per maand steeg van € 1.111,61 in het eerste kwartaal van 2018 tot € 1.228,58 in het eerste kwartaal van 2019, een toename van 10,57%. Het meest opvallend is de snelle stijging in het afgelopen kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2018 zijn de prijzen met maar liefst 7,80% gestegen.
– Madrid, waar de prijzen over het afgelopen jaar het hardst stegen, lijkt enigszins te stabiliseren, maar toont nog steeds een significante stijging van 7,79% voor studioprijzen. Hierdoor klom de gemiddelde maandelijkse huur van € 750,34 naar € 818,23. De prijzen voor appartementen zijn in het afgelopen kwartaal met 2,31% gestegen naar gemiddeld € 1.097,52.
– Berlijn treedt toe tot de top 3 van snelste klimmers en vervangt daarmee Rotterdam, dat in het afgelopen kwartaal de derde plaats bekleedde. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijging van de prijzen voor appartementen met 6,91% in het afgelopen jaar, naar een gemiddelde prijs per maand van €1.096,38. Net als voor Madrid en Barcelona, toont het eerste kwartaal van 2019 een stellere stijging dan het voorgaande jaar, met een stijging van de huurprijzen voor appartementen van 3,80%.

Is er een plafond bereikt?
“Hoewel de gemiddelde huurprijs het afgelopen jaar in alle steden is gestegen, begint de trend een plafond te vertonen. We hebben de top nog niet bereikt, maar de prijsstijging lijkt wel te vertragen,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Deze vertraging wordt echter niet veroorzaakt door een toename van het aantal appartementen, studio’s en kamers dat wordt aangeboden; het is slechts een indicatie dat huurders niet bereid of in staat zijn om een hoger bedrag te betalen dan de huidige marktprijzen. Er is nog steeds een dringende behoefte aan oplossingen die het aanbod aan appartementen en kamers vergroten, willen we het Europese probleem van huisvesting voor studenten en young professionals oplossen.”

Oorzaken van de groeiende vraag
Niet alleen is het aanbod van huisvesting voor internationale studenten en young professionals te beperkt, ook de vraag blijft toenemen. Meer en meer studenten willen in het buitenland studeren en recent onderzoek van HousingAnywhere laat bovendien zien dat de Brexit een belangrijke aanjager is van internationale mobiliteit onder young professionals in Groot-Brittannië. Gegevens tonen aan dat Britse young professionals in de periode december 2018 tot februari 2019 zo’n 33% vaker naar woonruimte in het Europa zochten dan in de voorgaande maanden. Deze resultaten geven aan dat de mogelijke post-Brexit-scenario’s young professionals aanzet om Groot-Brittannië te verlaten voor Europese steden in andere landen.

Nederland: Rotterdam
Op de Nederlandse huurmarkt zagen we de afgelopen jaren een instroom van buitenlandse investeerders. Verschillende politieke partijen hebben opgeroepen tot meer overheidscontrole omdat de huren stijgen naar niveaus die young professionals niet meer kunnen betalen. De roep om maatregelen als een door de overheid bepaalde maximale huurprijs, het beperken van buy-to-let en aanpassing van de belasting op huurinkomsten worden luider. Zo wordt er ook in Rotterdam momenteel aan een plan gewerkt om de negatieve effecten van particuliere investeerders op de woningmarkt te beperken en stelt een verbod op verhuur van nieuwbouwprojecten voor. Iedereen die een nieuwe woning koopt, is dan verplicht om zelf voor een bepaalde periode in de woning te gaan wonen. Seelmann: “Hoewel we wel moeten nadenken over hoe we de meest populaire gebieden voor iedereen toegankelijk kunnen houden, slagen deze maatregelen er niet in om het onderliggende probleem aan te pakken: een enorme toename van de vraag, met name in steden als Rotterdam, die het huidige aanbod overtreft. De gemeente moet zich richten op het faciliteren van beleggers die op zoek zijn naar een goede investering. De Nederlandse huurmarkt, met name in Rotterdam, heeft de afgelopen jaren goede opbrengsten opgeleverd en zal dit naar verwachting ook blijven doen. Er zijn volop mogelijkheden voor herindeling, herbestemming en natuurlijk nieuwbouw.”

Los de huidige problemen vandaag op
HousingAnywhere dringt er bij de lokale overheden en vastgoedontwikkelaars op aan om een nauwere samenwerking te zoeken en het probleem samen op te lossen. Seelmann: “Gemeentes kijken vaak naar de verdere toekomst voor planning en ontwikkeling, terwijl de meeste steden in het hier en nu meer aanbod nodig hebben. Regelgevende maatregelen, zoals prijslimieten, waren in het verleden ineffectief bij het beheersen van de huurprijzen. Bovendien kunnen dergelijke limieten een nadelig effect hebben op de aanwas van nieuwe woningen en daarmee het probleem verergeren. Om het tekort in aanbod op kortere termijn te verlichten, kunnen gemeenten bijvoorbeeld de transformatie van lege kantoorgebouwen naar woonruimte faciliteren. Of ze kunnen bouw- of huurvergunningen verlenen en bepaalde voorwaarden specificeren, gericht op het vergroten van het beschikbare aanbod.”

Over de HousingAnywhere Europese Huur Index
Voor deze huurprijsindex analyseerde HousingAnywhere 88.417 woningen, die tussen januari 2018 en maart 2019 op het platform werden geadverteerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, en vermeldingen die als uitzonderingen werden gezien, buitengesloten. Woningen die worden vermeld als te duur of te goedkoop, zijn niet meegenomen in dit rapport omdat ze de gegevens zouden vertekenen. Het rapport omvat steden die een steekproef kunnen bieden die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te houden. Er worden alleen gegevens getoond voor eenpersoonskamers in gedeelde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer. Voor meer informatie over de HousingAnywhere Huur Index, ga naar https://housinganywhere.com/nl/huur-index-per-stad.

Over HousingAnywhere
HousingAnywhere is ’s wereld grootste huisvestingsplatform voor internationale studenten en young professionals met meer dan 50.000 actieve advertenties, en ruim 5 miljoen gebruikers in zo’n in ruim 50 landen. Op het peer-to-peer-platform kunnen huurders rechtstreeks in contact komen met verhuurders en huurovereenkomsten voor middellange termijn aangaan. Meer dan 160 partneruniversiteiten raden hun studenten aan om het HousingAnywhere-platform te gebruiken. HousingAnywhere.com is opgericht in 2009 door Niels van Deuren nadat hij op zoek was naar tijdelijke woonruimte gedurende zijn studie in Singapore. Het in Rotterdam gevestigde platform telt inmiddels 90 medewerkers. Begin 2018 heeft Djordy Seelmann de rol van CEO overgenomen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?