De Hypotheker: Fed en ECB hebben door lage inflatie geen haast om rente te verhogen

0

Volgens De Hypotheker blijft zowel de kort- als langlopende hypotheekrente op huidige lage niveau.

Onder invloed van de lage inflatie blijft de kortlopende hypotheekrente vrijwel stabiel tot begin 2020, verwacht De Hypotheker. Zo lijkt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, voorlopig niet van plan deze rente te verhogen. Dit is mede het gevolg van onzekerheid over de vooruitzichten op economische groei in de Verenigde Staten. Twijfels die worden gevoed door het handelsconflict tussen de VS en China, evenals de groeivertraging in China en Europa. Vanwege de lage inflatie in de eurozone maakt de Europese Centrale Bank (ECB) eveneens geen haast met een renteverhoging. De Hypotheker verwacht hierdoor dat naast de kortlopende hypotheekrente ook de langlopende hypotheekrente voorlopig op het huidige lage niveau blijft.

De rentetarieven zijn historisch laag: de gemiddelde hypotheekrente voor nieuwe hypotheken is op dit moment 2,4 procent, tegen 5,4 procent tien jaar geleden. De Hypotheker verwacht dat een renteverhoging op zijn vroegst pas in 2020 in beeld komt. “In de afgelopen periode zijn de langlopende rentes licht gedaald. Bovendien zien we dat de Europese Centrale Bank voorlopig niet van plan is de rente te verhogen, omdat de inflatie nog ruim onder het niveau ligt dat zij nastreeft. De groeivertraging in Europa zal vanwege de politieke onzekerheid ook nog aanhouden. De verwachting is dan ook dat zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente stabiel blijft en voorlopig niet gaat stijgen”, zegt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.

Korte hypotheekrente stabiel
Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het eerste kwartaal van 2019 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,57 procent (2,08 procent zonder NHG). De inflatie in de eurozone bevindt zich met 1,5 procent ruim onder het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent. Ook zijn de vooruitzichten op groei minder gunstig vanwege de brexit, de groeivertraging in China en de mogelijkheid van een handelsoorlog met de VS. Hoewel de ECB niet verwacht dat in Europa een recessie op komst is, wacht zij af hoe de economie in de eurozone zich ontwikkelt waardoor zij zich onthoudt van maatregelen. Hierdoor zal de kortlopende rente naar verwachting stabiel blijven.

Langlopende rente blijft op huidige lage niveau
In het eerste kwartaal van 2019 daalden de rentetarieven voor de lange hypotheekrente licht ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Het gemiddelde tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG, bedraagt 1,85 procent (2,33 procent zonder NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dit 2,45 procent (2,97 procent zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,91 procent (3,41 procent zonder NHG). De groei in de eurozone is de tweede helft van 2018 duidelijk vertraagd, onder meer door de teruglopende export. Zo zwakt de vraag uit het buitenland af onder invloed van de hoge rente en strengere kredietnormen in de VS en China. Daarnaast heeft de aanhoudende politieke onzekerheid ook effect op de langlopende hypotheekrente, onder meer doordat de economische groei in de eurozone veel lager uitvalt dan verwacht. Op basis van de zwakke groeivooruitzichten en de verwachting dat de ECB zal vasthouden aan de lage rentetarieven verwacht De Hypotheker dat de langlopende hypotheekrente voorlopig op het huidige lage niveau blijft.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?