Savills: Waar in Europa vind je nog prime beleggingsmogelijkheden met een yield van boven de 5%?

0

Uit onderzoek van Savills blijkt dat beleggers geïnteresseerd in prime commercieel vastgoed met een bruto aanvangsrendement van boven de 5%, dit in Europa enkel nog kunnen vinden in:

• Logistiek vastgoed in Denemarken, Tsjechië, Spanje, Italië, Portugal, Roemenië en België
• Prime kantoren en winkelcentra in Athene en Boekarest
• Prime winkelcentra in het Verenigd Koninkrijk

Volgens de Q1-ramingen van de vastgoedadviseur bedraagt de gemiddelde prime yield in Europa voor kantoren gelegen in CBD’s 5,4%, voor winkelcentra 4,8% en voor logistiek vastgoed 5,4%. Beleggers die op zoek zijn naar hogere rendementen, kunnen kijken naar core+/value-add mogelijkheden in de Scandinavische landen, naar kantoren in Zuid-Europa, naar logistiek in de secundaire steden in Zuid- en Oost-Europa, naar retail in het VK en Spanje en naar grootschalige studentenhuisvesting in Zuid- en Midden-Europa.

Marcus Lemli, Head of European investment en CEO van Savills in Duitsland, zegt: “Naar alle waarschijnlijkheid blijft de rente laag, waardoor beleggers goedkoop geld kunnen lenen. Dit in combinatie met het rendementsverschil zorgt ervoor dat investeren in Europees vastgoed aantrekkelijk blijft. De gemiddelde yield voor alle Europese prime CBD kantoren samen, is het afgelopen jaar gedaald met 11 basispunten naar 3,7%. Dit is met een verschil van 250 basispunten nog steeds een aantrekkelijk rendement ten opzichte van langlopende schuld.”

Eri Mitsostergiou, Director Savills European Research, voegt hieraan toe: “Voor beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement, zijn er core+/value-add mogelijkheden in marktsegmenten met sterke fundamenten, zoals secundaire kantoren. In de meeste Europese hoofdsteden is er een tekort aan aanbod, met name op centrale locaties. Hierdoor neemt de vraag naar kantoorgebouwen van goede kwaliteit op goed bereikbare (stations)locaties in secundaire steden toe, en zullen deze huurprijzen stabiel blijven of gaan stijgen. Je vindt deze Core+/value-add-mogelijkheden in Stockholm, Kopenhagen, Milaan, Madrid, Barcelona, Oslo en Parijs. De rendementen liggen hier tussen 5,25% en 6%, en nog iets hoger voor her- en nieuwe ontwikkelingen. In Nederland, het VK, Zweden en België kan de yield voor kantoren in secundaire steden zelfs nog hoger liggen dan 6%.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?