Cushman & Wakefield: Wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume op recordhoogte

0

De Global Investment Atlas van Cushman & Wakefield – gelanceerd op de internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes – laat het hoogste wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume ooit zien met een totaal van USD 1.750 miljard over 2018. Dit is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2017 (USD 1.680 miljard). De jaarlijkse Global Investment Atlas analyseert wereldwijde beleggingsactiviteiten en kijkt vooruit naar de ontwikkelingen op de wereldwijde vastgoedbelegginsmarkt voor het lopende jaar.

Cushman & Wakefield verwacht dat het wereldwijde investeringsvolume in 2019 op een vergelijkbaar hoog niveau uitkomt. Op zoek naar kansen gaan beleggers zich richten op meer sectoren van de commercieel vastgoedmarkt dan voorheen. Daarnaast zullen meer partijen besluiten hun vastgoed te verkopen, waardoor er meer product op de markt komt. Dit als gevolg van veranderend financieel beleid, geopolitieke onzekerheden en structurele verandering. Het rapport stelt dat de prijzen naar verwachting verder stijgen, hoewel dat vooral wordt gedreven door stabiele aanvangsrendementen en gestage huurgroei voor kwalitatief hoogwaardig vastgoed op de beste locaties. Daarmee lijkt een einde te komen aan de yieldcompressie, die zo kenmerkend was voor de afgelopen jaren.

David Hutchings, Cushman & Wakefield’s Head of Investment Strategy EMEA Capital Markets en auteur van het rapport legt uit: “Het wereldwijde economische klimaat blijkt zwakker dan een aantal maanden geleden gedacht, maar dat geldt ook voor de verwachte inflatiestijging. Hoewel het risico toeneemt, wordt het voelbare effect van een stijgende rente voor ondernemers en beleggers daardoor opnieuw vertraagd. Het is dan ook de verwachting dat de huidige fase in de vastgoedcyclus voorlopig aanhoudt. Dit geeft vastgoedbeleggers langer de kans om hun vastgoedportefeuilles op orde te krijgen voordat de periode van afnemende groei aanbreekt. Mede door deze ontwikkelingen blijft vastgoed een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie. De omvangrijke vraag naar goed product blijft voorlopig dan ook aanhouden. Wel wordt het steeds lastiger om te definiëren wat een goed product is. De huisvestingsstrategieën van gebruikers worden steeds nadrukkelijker beïnvloed door E-commerce, structurele maatschappelijke en zakelijke verandering, lage groei en restrictiever beleid van financiers.”

Nederland
Het Nederlandse investeringsvolume is met EUR 23,1 miljard in 2018 eveneens op recordhoogte uitgekomen, dit is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2017.

Frank van der Sluys, Head of Research & Insights Cushman & Wakefield zegt hierover: “Ten opzichte van het verleden kenmerkt de huidige beleggingsdynamiek zich door een steeds nadrukkelijkere spreiding over verschillende vastgoedsegmenten. Waar in 2007 circa 70 procent van het volume nog werd geïnvesteerd in kantoren, is dat in 2018 nog slechts 28 procent. Deze spreiding wordt door de vastgoedadviseur verklaard als een gevolg van een meer volwassen beleggingsmarkt en de gestegen populariteit van andere vastgoedsegmenten onder vastgoedbeleggers uit binnen- en buitenland. Exemplarisch is de woningmarkt. Dit segment was in 2007 met EUR 1,4 miljard goed voor 12 procent van het totale investeringsvolume. In 2018 is in Nederland voor circa EUR 8 miljard in woningen geïnvesteerd, dat is 35 procent van het totaal waarmee dit segment zorgt de grootste bijdrage aan het volume. De groei in dit segment is ten opzichte van 2017 een verdubbeling. De fundamenten van Nederland blijven sterk, de interesse van buitenlandse beleggers voor Nederlands vastgoed zal aanhouden, maar doordat goed product schaarser wordt, neemt het investeringsvolume in dit lopende jaar naar verwachting wel af ten opzichte van 2018.”

Lees meer.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?