Beleggingsvolume in de Benelux overstijgt de piek van 2007, volgens Savills

0

Volgens de internationale vastgoedadviseur Savills, steeg het beleggingsvolume in de Benelux van de traditionele sectoren (kantoren, winkels en bedrijfsruimte) vorig jaar tot € 18,8 miljard. Dit niveau ligt ongeveer € 8 miljard boven het 10-jarige gemiddelde en € 1 miljard boven de piek van 2007.

In België bereikte het investeringsvolume een nieuw record (€ 5,3 miljard + 46% YoY) en in Luxemburg verdubbelde het bijna ten opzichte van 2017 (€ 2,4 miljard + 97% (YoY)). In Nederland lag het volume met € 11,4 miljard 25% lager dan in 2017 door een tekort aan kwalitatief hoogwaardig beleggingsproduct.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “Deze terugval van de traditionele sectoren werd bijna geheel gecompenseerd door de stijging van het investeringsvolume in residentieel vastgoed (+44%). Hierdoor kwam het totale investeringsvolume in Nederland slechts licht lager uit dan in 2017.”

Opvallend is dat de Benelux goed was voor 7,8% van het totale Europese beleggingsvolume, dit terwijl het grondoppervlak van de drie landen gezamenlijk slechts 2% van de 18 Europese landen beslaat.. Dit is met name te verklaren door enkele grote transacties, waaronder de aankoop van de Mesdag Delta portefeuille door HighBrook in Nederland voor € 615 miljoen en de overname van het hoofdkantoor van Deloitte in Luxemburg door Ethias / Intégrale voor € 250 miljoen en door het stabiele investeringsklimaat.

Lydia Brissy, European Research Director, Savills, vult aan: “Hoewel 50% van de investeringen in de Benelux gericht was op de kantoorsector, zorgt de exponentiële expansie van e-commerce ervoor dat er een groeiende belangstelling is voor logistiek vastgoed. Dit geldt met name voor Nederland en België gezien hun strategische locatie binnen Europa. Wij verwachten dat deze interesse zich ook in de komende jaren doorzet. Ook verwachten wij een groeiend aandeel beleggingen in alternatieve vastgoedsectoren zoals studentenhuisvesting en ouderenhuisvesting. Mede door investeringen in dergelijke alternatieve sectoren, verwachten we ook voor 2019 weer een goed beleggingsjaar met een investeringsvolume van meer dan € 17 miljard.”

Waar komt het kapitaal vandaan?
Het aandeel grensoverschrijdende transacties is hoog. Een groot deel van het kapitaal wat in 2018 in de Benelux geïnvesteerd werd, en voor 2019 verwacht wordt, is afkomstig van buiten Europa. Hoewel de VS het hoogste percentage voor haar rekening nam (30%), hebben Koreaanse (Korea Investment Holdings / KTB Investment & Securities), Canadese (Dream Global REIT / AIMCo) en Israëlische (Forma Fund) fondsen de Beneluxe markt betreden. Het aandeel van deze toetreders bedraagt inmiddels 11%. Tevens nieuw op de markt was het in Singapore gevestigde Mapletree Investments, die eind 2018 een Europese logistieke portefeuille aankocht.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?