Savills voorspelt stroomversnelling logistieke huurgroei in 2019

0

Volgens het vandaag door internationaal vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Logistics Market Update: Logistics rental growth – Temporary trend or new reality?’ zorgen sterke huurgroeiverwachtingen ervoor dat, ondanks de huidige hoge prijzen, de beleggersinteresse in logistiek vastgoed onvermoeid aanhoudt. De huurgroei wordt volgens Savills veroorzaakt door de groei van e-commerce, de aanhoudende vraag van gebruikers naar logistiek vastgoed, stijgende bouwkosten en schaarste aan kwalitatief aanbod.

E-commerce stuwt huurgroei
Terwijl het percentage Nederlanders dat online winkelt het hoogst is van Europa (84%), is e-commerce ‘slechts’ goed voor 10,2% van de totale retail omzet in Nederland. Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills, licht toe: “Nederlanders weten de weg naar webwinkels beter te vinden dan andere Europese consumenten, maar ze geven (nog) wel aanzienlijk minder geld uit. Dit biedt ruimte voor substantiële verdere groei van e-commerce in Nederland, wat mijns inziens gaat zorgen voor een toenemende vraag naar logistiek vastgoed in de aankomende jaren.”

Vraag overstijgt (nieuw) aanbod
Tot 2018 bleven de huurprijzen van logistiek vastgoed zeer stabiel wegens het lichte overaanbod en het grote aantal speculatieve ontwikkelingen. Nu hebben we een kantelpunt bereikt; het tekort aan grond zorgt ervoor dat het aantal nieuwe ontwikkelingen in de belangrijkste hotspots de toenemende vraag niet langer zal kunnen bijbenen. Savills verwacht dat het aantal nieuwe logistieke ontwikkelingen zal afnemen en het leegstandspercentage nog verder zal dalen.

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills: “Doordat de toenemende vraag het aanbod van logistieke ruimte overstijgt neemt de druk op de gebruikersmarkt verder toe, met stijgende huurprijzen als gevolg. Dit maakt Nederlands logistiek vastgoed een zeer interessant beleggingsproduct. We verwachten dan ook dat de Nederlandse markt in 2019 populair blijft bij (internationale) beleggers.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?