HousingAnywhere: 33% van young professionals in het Verenigd Koninkrijk overweegt emigratie nu brexit deadline nadert

0

Onderzoek door HousingAnywhere laat de impact van brexit zien op de mobiliteit van young professionals in het Verenigd Koninkrijk.

  • Onderzoek laat een stijging van 33% zien in young professionals in het Verenigd Koninkrijk die naar huisvesting in Europa zoeken
  • De top drie gezochte bestemmingen door young professionals zijn München, Génève en Helsinki
  • Zoekopdrachten naar huisvesting stijgen mee met het aantal zoekopdrachten naar ‘Brexit’ in Google

Uit onderzoek van het toonaangevende huisvestingsplatform HousingAnywhere blijkt een stijging van 33% in het aantal young professionals gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK) dat op zoek is naar woonruimte in Europa. De zoekopdrachten vonden plaats in de periode tussen december 2018 en februari 2019 en zijn een stijging ten opzichte van eerdere maanden.

HousingAnywhere analyseerde zoekopdrachten vanuit het VK om de impact van de aanstaande brexit op young professionals en hun woonwensen in kaart te brengen. Hoewel het nog niet duidelijk is wat de daadwerkelijke gevolgen van de brexit zullen zijn voor deze young professionals, laten de resultaten van het onderzoek zien dat mogelijke post-brexit scenario’s deze groep doen overwegen om het VK te verruilen voor Europa.

De Europese steden met de sterkste stijging in zoekvolume ten opzichte van eerdere maanden zijn: München, met een toename van +289%, Génève met +253% en Helsinki, met een toename in zoekopdrachten van +191%.

De meest gewilde post-brexit steden in Europa vanuit het Verenigd Koninkrijk:

Sterke stijging in zoekopdrachten naar Brexit op Google
Het onderzoek laat tevens zien dat wanneer Google-zoekopdrachten voor ‘brexit’ stijgen, ook het aantal mensen dat vanuit het VK op het HousingAnywhere-platform naar huisvesting in Europa zoekt toeneemt. Zo zijn de drie piekmomenten voor de zoekterm ‘brexit’ in de afgelopen twee maanden duidelijk terug te zien in het zoekgedrag van young professionals op het platform.

Djordy Seelmann, CEO HousingAnywhere, laat weten: “Het is onmiskenbaar dat de onduidelijkheid rondom het referendum ongekend is, en dit zal vermoedelijk niet snel opgehelderd worden. Ons onderzoek toont aan dat de onzekere vooruitzichten van een post-brexit Verenigd Koninkrijk ervoor zorgen dat young professionals nu al een stabieler alternatief dan wonen in het VK overwegen en deze zoeken in Europa.”


Google Trend Chart met de zoekopdrachten voor de term ‘brexit’ van het afgelopen jaar

Consequenties Brexit voor de Europese huurmarkt
Mochten deze young professionals doorzetten en het VK verlaten, dan zal de gemiddelde huurprijs voor accommodatie voor hen veel lager zijn dan de hoge prijzen in Londen. Voor een appartement in München ligt de gemiddelde huurprijs rond €1300,- per maand, in Amsterdam rond €1500,- en in Brussel zijn de huurprijzen het voordeligst van de meest gezochte steden, met een gemiddelde prijs van €900,- per maand.

Seelmann: “Sommige Europese steden hebben al aangegeven in gesprek te zijn met in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven over de mogelijkheid om hun hoofdkantoor naar Europa te verplaatsen. We kunnen niet voorspellen hoeveel young professionals ook daadwerkelijk zullen verhuizen op basis van hun zoekgedrag, maar ik denk dat we mogen concluderen dat deze Europese steden zich moeten voorbereiden op alle mogelijke eventualiteiten, ongeacht de lopende politieke onderhandelingen. In Berlijn zagen we huurprijzen in Q4 2018 met 4,65% toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als gevolg van de brexit verwacht ik dat de druk op deze europese steden en hun al overbelaste huurmarkt nog verder zal oplopen.”

Zoekdata van het HousingAnywhere platform werd geanalyseerd gedurende de periode van 1 december 2018 tot 1 februari 2019 in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar oud. De meerderheid van de VK-gebruikers in de afgelopen twee maanden was afkomstig uit Londen (45,5%). Op de tweede plek, met flink wat afstand, staat Manchester (2,2%), gevolgd door Birmingham (2,0%).

Over HousingAnywhere
HousingAnywhere is ’s wereld grootste huisvestingsplatform voor internationale studenten en young professionals met meer dan 50.000 actieve advertenties, en ruim 5 miljoen gebruikers in zo’n in ruim 50 landen. Op het peer-to-peer-platform kunnen huurders rechtstreeks in contact komen met verhuurders en huurovereenkomsten voor middellange termijn aangaan. Meer dan 160 partneruniversiteiten raden hun studenten aan om het HousingAnywhere-platform te gebruiken. HousingAnywhere.com is opgericht in 2009 door Niels van Deuren nadat hij op zoek was naar tijdelijke woonruimte gedurende zijn studie in Singapore. Het in Rotterdam gevestigde platform telt inmiddels 90 medewerkers. Begin 2018 heeft Djordy Seelmann de rol van CEO overgenomen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?