Wooncompagnie realiseert jongerenwoningen in Noordeinde 21, Monnickendam

0

Het rijksmonument Noordeinde 21 in Monnickendam ondergaat binnenkort een opknapbeurt. Wooncompagnie laat het pand herindelen en verduurzamen. Door de werkzaamheden wordt het energielabel sterk verbeterd: van label G naar gemiddeld energielabel B. In het pand worden twaalf sociale huurwoningen gerealiseerd. Acht woningen zijn speciaal bestemd voor jongeren, voor de overige vier geldt geen leeftijdsgrens. ‘We zijn blij dat we op deze bijzondere locatie woningen kunnen realiseren voor met name jongeren,’ aldus Projectleider Beheer en Onderhoud Marco Groefsema van Wooncompagnie. ‘In Noordeinde 21 kunnen starters uit de gemeente Waterland wonen in een statig monument dat voldoet aan de eisen van deze tijd.’

Het in de achttiende eeuw gebouwde herenhuis in hartje Monnickendam, dat voorheen tijdelijk werd verhuurd, staat binnenkort in de steigers. Wooncompagnie diende onlangs de vergunningsaanvraag in bij gemeente Waterland en hoopt in april te kunnen starten met de werkzaamheden. Eind vorig jaar deelde de corporatie de plannen met de voormalige huurders en omwonenden van het pand. Oud-huurders mogen terugkeren in het monument, mits zij voldoen aan de nieuwe toewijzingscriteria.

Historische karakter behouden
De verbouwing van het monument brengt de nodige uitdagingen met zich mee. ‘We doen er alles aan om het historische karakter van het pand in ere te houden,’ stelt Marco Groefsema. ‘We kiezen bewust voor passende oplossingen. Zo blijven op de begane grond de plafonds in tact. Datzelfde geldt voor de vloer, deuren en kozijnen in de hal.’

Wethouder Astrid van de Weijenberg: “Verduurzaming van monumenten zorgt voor extra uitdagingen, maar het kan. Voor het Noordeinde 21 is daarin nu een eerste grote stap gezet. Onze afdeling monumenten buigt zich dagelijks samen met eigenaars over de mogelijkheden die er zijn; het toepassen van duurzaamheidsoplossingen is maatwerk maar zeer de moeite waard.”

Sprong in energielabel
Met de werkzaamheden wordt het pand flink verduurzaamd. ‘De sprong in het energielabel kan worden gerealiseerd doordat we het dak aan de binnenzijde isoleren, isolerende voorzetwanden plaatsen en vloerisolatie aanbrengen,’ aldus Groefsema. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouwbedrijf Ooijevaar, bevlogen bouwers uit Alkmaar. De woningen krijgen een vloeroppervlakte van minimaal dertig vierkante meter en worden voorzien van onder meer een nieuw keukenblok en gaan naar verwachting begin 2020 in de verhuur.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?