Nergens in Europa is co-working zo goedkoop als in Nederland

0

Volgens het Savills Tech Cities 2019 rapport zijn de co-working kosten in Amsterdam de laagste van alle Europese tech-steden. In Amsterdam betaal je voor het huren van een bureau in een co-working kantoor gemiddeld US $350 (circa € 307) per maand. Goed betaalbaar in vergelijking met het duurste bureau van Europa, dit huur je in Stockholm voor maar liefst US $1.000 per maand.

Ed Bouterse, Head of Workthere in Nederland, licht toe: “De opkomst van co-working verloopt parallel aan de groei van de wereldwijde tech-sector, en heeft veel impact op de groei van een stad. In Amsterdam zijn er de afgelopen periode veel co-working locaties bijgekomen, maar er is zeker nog ruimte voor verdere groei. Die ruimte is wel afhankelijk van het concept. Op dit moment is er het meeste behoefte aan ruimte waar de flexibiliteit en extra services van co-working wordt gecombineerd met de privacy van een privékantoor.”

Wereldwijd bedragen de gemiddelde co-working-kosten US $ 590 per maand. In San Francisco (Silicon Valley) is de disbalans tussen vraag en aanbod het meest nijpend, wat resulteert in de hoogste prijs (US $ 1.050 per maand).

Hoe zwaar wegen de kosten?
Naast de kosten van co-working zijn ook andere vastgoedkosten gemeten in het Savills Tech Cities onderzoek, zoals de kosten van een huurwoning en de huurprijzen van conventionele kantoorruimte. Volgens Savills staan hoge vastgoedkosten het succes als tech-stad niet per se in de weg, aangezien factoren zoals de aanwezige talentpool, het bedrijfsklimaat, een hoogtechnologische omgeving en leefbaarheid zwaarder wegen voor bedrijven in de tech- en innovatie sector.

Erik Beekman, Head of Tenant Representation, vult aan: “Uiteraard zijn kosten belangrijk, maar wij zien dat veel tech-bedrijven bereid zijn meer te betalen voor kantoorruimte op een locatie die de groei van het bedrijf bevordert en de juiste werknemers aantrekt. In de strijd om talent zien we de beslissing verschuiven van Finance naar Human Resources. Het totale kostenplaatje moet wel in balans blijven, aangezien te hoge woonlasten uiteindelijk nadelig zullen zijn voor het aantrekken en behouden van talent. Amsterdam biedt op dit moment nog een mooie balans.”

De Savills-index meet wat een succesvolle Tech City maakt op basis van 100 individuele statistieken (van het aantal dagen dat nodig is om een ​​bedrijf op te starten tot de kosten van een kop koffie) gegroepeerd in zes categorieën: bedrijfsklimaat, technologische omgeving, stadsdrukte en -welzijn, talentpool, mobiliteit en vastgoedkosten. Elke categorie wordt gewogen naar gelang het belang ervan voor de technologiesector.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?