Subsidie voor samenvoeging woningen Rotterdam Zuid

0

Woningeigenaren op Rotterdam Zuid krijgen subsidie als ze hun huis willen vergroten of samenvoegen. De subsidieregeling moet uiteindelijk voor een breder woningaanbod op Zuid zorgen.

De subsidieregeling geldt voor eigenaren van woningen in de wijken Bloemhof, Carnisse Feijenoord, Hillesluis, Landbouwbuurt, Afrikaanderwijk, Oud-Charlois en Tarwewijk. Woningeigenaren krijgen een subsidie van 35.000 euro voor het samenvoegen van woningen en een bedrag van 20.000 euro voor vergroting van een woning.

Beter woningaanbod
Door de subsidie moet er meer verscheidenheid ontstaan in het woningaanbod op Zuid. Dat is nu nog te eenzijdig. Zo bestaat 65 procent van de woningen op Zuid uit woningen die kleiner zijn dan 75 m². Benedenwoningen zijn vaak nog geen 50 m² groot. Samengevoegde of grotere woningen zorgen ervoor dat nieuwe groepen bewoners naar Rotterdam Zuid trekken. Bovendien wordt het voor bewoners op Zuid, die nu nog te vaak de wijk verlaten, aantrekkelijker om te blijven. Ze kunnen dan op Zuid wooncarriére maken.

Het doel is dat in 2030 6.000 woningen op Rotterdam Zuid zijn samengevoegd, vergroot, of ingrijpend zijn verbeterd.

Samenvoegen of vergroten
Er zijn verschillende manieren om een woning te vergroten of samen te voegen: zo kunnen een beneden- en bovenwoning worden samengevoegd of vindt er een samenvoeging plaats van twee appartementen binnen één complex. Ook kan een eigenaar ervoor kiezen om zijn woning uit te bouwen of de opslagruimten, kelders of zolderbergingen te veranderen in bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer of keuken.

Compensatie
De subsidies moeten worden gezien als een compensatie. Bij het vergroten van een huis zullen de kosten namelijk hoger zijn de verwachte opbrengst bij verkoop. Daarnaast leveren twee kleine woningen meer op dan een grotere woning.

Aanvragen voor subsidie kunnen tot 30 september 2022 worden ingediend. Een samengevoegde woning moet minimaal 85 m2 groot zijn wil ze in aanmerking komen voor subsidie. Een vergroting moet minimaal 20 m2 aan kamers opleveren. Daarnaast mag een samengevoegde of vergrootte woning de eerste 15 jaar niet worden verbouwd tot twee of meer woningen.

Verbeteren woonklimaat
Via het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) is vastgesteld dat de kwaliteit van 8.600 woningen tussen 2019 en 2022 wordt aangepakt om het woonklimaat op Zuid te verbeteren. In een periode van 20 jaar (tussen 2012 en 2031) moeten 35.000 woningen (éénderde van de woningvoorraad) zijn aangepakt.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?