CBRE: Recordjaar verwacht voor vastgoedbeleggingen

0

Woningen voor het eerst de grootste beleggingssector.

2018 lijkt opnieuw een recordjaar te worden voor beleggingen in Nederlands vastgoed. Dat stelt internationaal vastgoedadviseur CBRE. Op basis van de huidige cijfers en de aankomende transacties tot einde jaar verwacht CBRE dat het totale beleggingsvolume uitkomt tussen de € 20 en € 21 miljard. Dit is een stijging van circa 4% ten opzichte van recordjaar 2017. Voor het eerst werd daarbij het meest geïnvesteerd in woningen, waar traditioneel het kantorensegment het grootste was.

Groei woninginvesteringen
Naar verwachting komt het totale beleggingsvolume in woningen dit jaar uit op bijna € 7 miljard tegenover € 3,8 miljard in 2017. De groei in woninginvesteringen werd mede gedreven door enkele grootschalige woningportefeuilles. Voorbeelden zijn de verkoop van een woningportefeuille door Nationale-Nederlanden aan Vesteda (€ 1,5 miljard) en de verkoop van 1400 woningen door Orange Capital Partners (in partnerschap) aan CBRE GI (€ 425 miljoen).

Groeiende interesse in nieuwbouwprojecten
Opvallend is de groei in investeringen in nieuwbouwprojecten. Ruim 25% van het totale beleggingsvolume in 2018 bestond uit nieuwbouw. Hiervan zijn woningen traditioneel de grootste beleggingscategorie, maar ook in de logistieke sector neemt het aantal nieuwbouwbeleggingen toe. Door groei op gebruikersmarkten is er ruimte voor nieuwbouw en dit biedt kansen voor beleggers.

Meeste investeringen buiten de Randstad
Beleggers kijken steeds vaker buiten de Randstad. Dit jaar werd 24% van het totale volume geïnvesteerd in Amsterdam, tegenover 32% in 2017. Het aandeel beleggingen buiten de Randstad was 44%, vergeleken met 27% vorig jaar.

Door een onverwacht sterk tweede halfjaar bereiken we 2018 toch een record voor vastgoedinvesteringen, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen. Dit toont aan dat ondanks de minder hard groeiende economie het vertrouwen van vastgoedbeleggers onveranderd groot is.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

De sterke groei in woningbeleggingen wordt veroorzaakt door het gunstige investeringsklimaat, waarbij de vraag vanuit de gebruikersmarkt naar woningen structureel hoger is dan het aanbod. Daarbij zorgt de schaarste aan kantoren ervoor dat investeerders naar andere segmenten kijken. We verwachten dat deze trend zich in 2019 doorzet.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

 

http://nieuws.cbre.nl/recordjaar-verwacht-vastgoedbeleggingen-2018/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?